Perfecte stilte

Van het dak springen

Op zijn 14de is hoofdpersoon David getuige van de zelfmoord van zijn vriendinnetje Valerie. Tijdens een spelletje bovenop het dak van zijn huis, waarbij ze van dak naar dak springen, laat Valerie zich welbewust naar beneden vallen.

Het is een van de eerste scènes in Perfecte stilte, de nieuwe roman van Thomas Verbogt, en pas veel later blijkt het een sleutelscène te zijn. Na de zelfmoord gaat Davids leven verder, hij wordt film- en documentairemaker, hij heeft vriendinnen aan wie hij zich nooit kan binden en ontmoet dan Emma bij wie hij tien jaar blijft.

Als hij al een eind in de vijftig is, komt alles van vroeger terug - een dramatisch gegeven dat typerend is voor Verbogts boeken. David probeert een vrouw te redden die op straat wordt belaagd, waarna hij in het ziekenhuis belandt. Hierna wordt alles anders: stukje bij beetje verwerkt hij wat er destijds is gebeurd, vooral in gesprekken met anderen. En pas dan krijgt de lezer door waarom Valerie zich van het dak stortte en grijpen alle verhaallijnen in elkaar.

Alles klopt, is de sensatie na lezing van Perfecte stilte, en dat is uiteraard goed, maar het is tevens het manco van dit boek. Achteraf valt alles op zijn plek - maar niet tijdens het lezen, want dan lijken nogal wat van Davids ontmoetingen willekeurig. Bij veel gesprekken die hij voert (met een oude klasgenoot die een aangereden kat begraaft, een meisje dat hem de brieven van Tennessee Williams geeft), vraag je je af wat ze in het verhaal doen.

Het was niet zo erg geweest als de hoofdpersoon tenminste nog een intrigerende figuur was geweest, maar dat is niet het geval. David manifesteert zichzelf vooral via de band: uitgerekend in die gesprekken waarvan je je afvraagt wat je ermee moet. Perfecte stilte is geen slecht boek, alleen komt die ontdekking pas aan het einde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.