Perfect voor de YouTube-generatie

De vier jongens van Streetlab zijn er weer. In de eerste aflevering zijn de reacties op hun sjanspogingen het interessantst.

Haro Kraak
null Beeld
Beeld

Zomaar een gesprekje op straat tussen vier jongens, camera's in de hand. 'Ik zou heel graag nog even op wintersport gaan. Kunnen we niet experimenten uitvoeren op de piste?'

'Ik heb nog nooit zo'n lat aangeraakt.'

'Maar dat is dan toch juist supervet?'

In koor, juichend: 'Wintersport!'

Zo luidden de vier vrienden Stijn, Jasper, Tim en Daan maandagavond op NPO 3 het nieuwe seizoen Streetlab in, waarin ze weer 'sociale experimenten' uitvoeren. In werkelijkheid een excuus om zich te begeven in de meest gênante situaties die ze zelf creëren, onderwijl elkaar uitlachend en opjuttend.

In hun beste items tonen ze echt wat aan, of beter: laten ze een typisch menselijk mechanisme zien. Toen Stijn ging huilen als een klein kind omdat hij te weinig geld had om een softijsje af te rekenen zag je de verkoper in een seconde een beslissing nemen: ga ik dit gejank aanhoren? Nee, laat maar, hier dat ijsje, en nou wegwezen. Niet uit medelijden, maar uit ongemak kreeg Stijn het ijsje.

Het vorige seizoen leverde een hoop lof en ophef op, culminerend in een nominatie voor de Gouden Televizierring (wat veel mensen dan weer volstrekt onterecht vonden, omdat de kijkcijfers nou ook weer niet zo hoog waren) en de uitverkiezing tot tv-talenten van het jaar in deze krant.

Perfect voor de YouTube-generatie, hoor je vaak over de korte filmpjes van Streetlab, waarvan sommige honderdduizenden views hebben, niet alleen omdat ze zo kort zijn. Te zien aan de openingsscène drijft het programma voor een groot deel op de geforceerd spontane, jongensachtige omgang van het viertal. Kijk ons ter plekke bedenken dat we op wintersport gaan!

En hup, het volgende moment zit het stel al in de auto. Onderweg zeikt de een op de ander dat hij de enige is zonder rijbewijs en eenmaal aangekomen in Les Deux Alpes laat iemand een scheet in de lift. Nog even rock-paper-scissors spelen om wie er in het stapelbed moet en dan kan de aflevering echt beginnen.

Hoe leuk ze het ook met z'n vieren hebben, zonder een origineel experiment blijft er niet veel over - als de kijker tenminste geen idolaat tienermeisje is. Stijn heeft hoogtevrees in de lift. Tim en Daan doen alsof ze kunstschaatsers zijn. Jasper kan niet skiën en doet zich voor als skileraar. De grap zit telkens in de puberale tegenstelling: hij doet iets wat hij niet kan.

Meisjes versieren in ongemakkelijke situaties blijft een stokpaardje van Streetlab en hoewel het niet bijster vindingrijk is, lokken de sjanspogingen in de skilift wel de interessantste reacties uit. 'Ik ben hier met mijn vrouw', antwoordt een dame in de gondel op de avances van Tim, en als kijker vraag je je af: een handige manoeuvre of de waarheid?

De laboranten die zich onderwerpen aan hun eigen tests zijn de hoofdpersonen van de show, maar Streetlab mag wel wat meer oog hebben voor de nietsvermoedende proefpersonen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden