Review

Perfect verhaal over Nederlandse 'poolheld'

Sjef de Jong werd wakker. Hij hoorde Nederlands. Dat had hij al jaren niet meer gehoord. Daar, naast zijn bed, stond Frans Schiphorst. De hoofdredacteur van Het Leven, het belangrijkste weekblad van Nederland. Hij wilde Sjefs verhaal horen. Exclusief voor de lezers van Het Leven. Schiphorst reisde mee van Bergen naar Nederland. Overal waar de trein stopte, stonden duizenden hen op te wachten. Er werd gejuicht en gespeecht. Sjefs coupé vulde zich met bloemen. Hij was een nationale held. Nederland had zijn eigen 'poolheld'.

Adwin de Kluyver - Terug uit de witte hel

Sjefs vader Frans had als boekhouder meegewerkt aan een omvangrijke fraude, en was met zijn gezin uitgeweken naar Spitsbergen, waar de Nederlandsche Spitsbergen Compagnie ('nespico') een kolenmijn exploiteerde. Sjef raak te vergroeid met de barre omgeving. Maar de mijn ging failliet; iedereen vertrok. Alleen Sjef bleef achter, om op de machines en de sledehonden te passen. Het was een deprimerend bestaan.

Gelukkig was er meer dan voldoende drank. Soms kwam er iemand langs. En in juni 1928 zag Sjef in de verte het luchtschip van de Italiaanse poolheld Umberto Nobile voorbij drijven. Nobile wilde naar de Noordpool vliegen. Op de terugweg verongelukte zijn luchtschip, net ten noorden van Spitsbergen. Tientallen reddingsteams gingen op zoek naar de held en zijn bemanning. Per boot, per vliegtuig en Sjef vertrok met de Italiaan Gennaro Sora per hondenslee. Het werd een zware tocht. Ze moesten uiteindelijk zélf gered worden. En Sjef was wereldnieuws.

Adwin de Kluyver
Terug uit de witte hel
Non-fictie
Balans; 320 pagina's; euro 19,95.

Perfect

Terug uit de witte hel van Adwin de Kluyver is een boek om te koesteren. Vanwege die doodnormale Sjef die helemaal geen held wilde zijn en het toch werd. Maar vooral vanwege de onverwachte uitstapjes die Kluyver zélf maakt. Naar de opkomst van de sensatiepers en de poolgekte die daardoor werd aangewakkerd. Naar de dappere poolreizigers met hun sterke verhalen. We leren over de creatieve marketing van de Liga-fabriek in Bergen op Zoom, over dat maffe bedrijf nespico, de bereiding van sledehondenvlees én over Josephine Baker, de revuester in het bananenrokje die in de week dat Sjef terugkeerde Nederland bezocht en bijna net zoveel aandacht trok. En we lezen hoe het met Sjef verging. Zijn flirt met het fascisme. Hoe hij burgemeester werd van Aardenburg en eindigde als Tweede Kamerlid. En toch is dit boekje niet te vol. Het is eigenlijk perfect.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden