Per Lelijke Eend naar het 'Bal Tricolore'

Ondanks het rituele gemekker vooraf dat de organiserende stichting CPNB alweer minder toegangskaarten zou hebben verzonden - wat alleen gold voor het hoofdprogramma in de grote zaal, die na een verbouwing minder stoelen telt - kwam iedereen gisteren toch weer gewoon binnen op het Boekenbal....

In totaal dus twaalfhonderd man bevolkte gisteravond en vannacht de Stadsschouwburg in Amsterdam, om van het 69ste Boekenbal toch vooral niets te missen. Slechts enkelen hadden afgezegd: Hugo Claus, Jan Wolkers, Kees van Kooten en burgemeester Job Cohen, welke laatste wethouder Belliot had afgevaardigd.

Thomas Rosenboom, de auteur van het Boekenweekgeschenk, kwam voorrijden in een Lelijke Eend, die een colonne van twintig 2CV's leidde. Een ludiek ideetje van uitgever Querido, die alle genodigde auteurs uit het fonds (van A.F.Th. van der Heijden tot Kees Fens) hierin vervoerde.

Want het thema van de Boekenweek (10-20 maart) mag dan Gare du Nord - ontmoetingen met Frankrijk zijn, we willen toch ook laten zien dat we behalve chic, joyeux en coquet (zoals het kledingadvies in de invitatie luidde) ook geinige vaderlanders blijven. Uitgever Paris van Querido kwam zichtbaar nagenietend van haar vondst de schouwburg binnen.

Wie Medy van der Laan, de staatssecretaris voor Cultuur, nu eens echt graag wilde ontmoeten was Rosenboom , terwijl zij zich daarnaast 'verheugde op een conversatie met Harry Mulisch', die traditiegetrouw op de trap audiëntie zou gaan houden.

Het stel Connie Palmen en Hans van Mierlo sprak direct na de entree gedwee en simultaan een spotje in voor het cultuurprogramma TV3, een klusje waar Cees Nooteboom zich aan onttrok door met opgestoken hand voorbij te snellen, omdat hij 'zich onmiddellijk bij Anne Gazeau-Secret' diende te vervoegen, de ambassadeur van Frankrijk.

Na hem arriveerde een opgetogen Jan Siebelink: 'Vannacht kreeg ik de titel van mijn nieuwe roman door, het grote boek over mijn vader die een strenggelovige bloemenkweker was: Knielen op een bed violen.' Louis Ferron sprak de hoop uit dat het thema volgend jaar Duitsland is ('Dan ben ik prominent van de partij!'), en als Bart Chabot - getooid met nieuwe bril, een Frans ontwerp - moest kiezen tussen Houellebecq en Balzac dan wist-ie het wel: 'Houellebecq natuurlijk. '

Nadat CPNB-voorzitter Anbeek in zijn welkomstwoord de stemming bijna had gedrukt door erop te wijzen dat 'de erkende boekwinkel' per 1 januari 2005 verdwijnt - want dan mag de drogist die alleen Youp, Daphne en Heleen verkoopt zich ook boekhandel noemen -, konden de cabaretiers, chansonniers, en DJ's Bernlef en Deelder de aanwezigen gauw weer entertainen. Een provocatie, charge of intellectueel discours leek rond tienen uitgesloten. En toen moest de champagne nog komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden