Per dag 200 serieuze bedreigingen via Twitter

Per dag worden in Nederland zo'n 35 duizend bedreigingen via Twitter geuit. Rond de 200 daarvan zijn zo ernstig, dat de politie ze natrekt. Uiteindelijk wordt vrijwel elke dag ergens in Nederland een twitteraar door de politie opgepakt of berispt voor het bedreigen via sociale media.

Twitter.Beeld getty

Dat zegt Martine Vis, plaatsvervangend politiechef van de eenheid Rotterdam en binnen de Nationale Politie verantwoordelijk voor sociale media. De bedreigingen via Twitter en andere sociale media zijn een sociaal probleem, vindt Vis. 'Vroeger moest je een envelop kopen, een brief schrijven en hem posten. Nu tik je wat woorden en bedreig je iemand. Dat is erg makkelijk en gebeurt dus ook veel.'

Dreigtweets zijn volgens de definitie van de politie berichten waarin de twitteraar dreigt met geweld tegen een persoon, een gebouw of eigendommen van een ander. Het gaat niet om scheldwoorden, maar om variaties op 'Ik steek je neer', 'Ik blaas de school op', 'Ik ga je dood maken'. Wie met die woorden op Twitter zoekt, ziet al snel een pagina's vol dreigementen. Eind september bleef uit voorzorg het filiaal van warenhuis V&D in Haarlem dicht, nadat iemand op Twitter een 'dodelijk begin' van het Prijzencircus had aangekondigd.

Straattaal
Dagelijks worden in Nederland tussen de 3- en 5 miljoen tweets verstuurd. Om uit die woordenbrij de 35 duizend bedreigingen te filteren, monitoren zo'n 40 agenten dag en nacht het internetverkeer. Social-mediadeskundigen van de politie zijn de straattaal machtig en vragen, indien nodig, experts binnen bepaalde sociale groepen welke betekenis moet worden ontleend aan een dreigement. Bovendien overleggen ze met buitenlandse politiekorpsen als het om tweets in vreemde talen gaat.

De twitterarrestanten zijn soms minderjarigen die hun emoties niet onder controle hebben, maar het gaat ook om leden van belangengroepen en geradicaliseerde eenlingen. De bedreigingen zijn gericht tegen personen, objecten, diensten en evenementen. Niet alle bedreigers belanden in de cel. Sommigen komen ervan af met een reprimande. Twee tienermeisjes, zegt Vis, werden vorige week in het zuiden van het land naar het politiebureau geroepen met hun ouders, nadat ze op Twitter hadden gedreigd het scheikundelokaal op te blazen.

Om een goed beeld van de bedreigingen te krijgen houdt de politie de actualiteit in de gaten. Deze week wordt bijvoorbeeld de situatie rond de Rabobank met interesse gevolgd. Het jarenlange gemanipuleer van de bank met de Libor-rente zou personen kunnen aanzetten tot misdragingen, vreest Vis. 'Al valt het tot nu toe mee. Nu die topman is opgestapt, lijkt het of de angel eruit is.'

Real Time Intelligence Center
Elk van de tien regionale eenheden van de politie heeft sinds kort een Real Time Intelligence Center (RTIC). Tweets die door de politiesystemen zijn aangemerkt als dreigtweet komen bij de RTIC's van de betreffende regio binnen. Daar koppelen agenten de tweets aan andere informatie. Is de verzender een bekende van de politie? Valt te achterhalen waar hij zich op dat moment bevindt? Hoe serieus is de bedreiging?

Dat er dagelijks duizenden bedreigingen via sociale media worden geuit, betekent niet dat de maatschappij gevaarlijker is dan voorheen, zegt social-media-expert Thomas Boeschoten. 'Het is nu simpelweg mogelijk een echo van de onderbuikgevoelens te maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden