Peperdure erfenis uit Pakistan

In 1986 hadden Amjad, Shahid en Basit Alvi het gehad met computergebruikers die hun medische software illegaal kopieerden. De Pakistaanse broers besloten een verborgen programma op de diskettes te zetten waarmee ze hun product distribueerden....

De Alvi's schreven daarmee zonder het te weten geschiedenis.Hun 'Brain'-virus was het eerste kwaadwillende programma dat werdgemaakt voor verspreiding via personal computers - de machinesdie het Amerikaanse bedrijf IBM vijf jaar daarvoor op de markthad geïntroduceerd. Er waren wel eerder computervirussengeweest, maar omdat consumenten nu ook een pc konden bezitten,was 'Brain' wereldnieuws.

De twintigste verjaardag deze maand van dit fenomeen dreigdeeven aan de aandacht te ontglippen. Maar de Amerikaanse federalerecherche onthulde dat het bedrijfsleven in de VS vorig jaar67 miljard dollar schade heeft geleden als gevolg vancomputermisdrijven.

De opvolgers van Brain - er zijn de afgelopen twintig jaar150 duizend virussen geregistreerd - eisten het grootste deelvan de koek op, stelt de FBI. Ze waren verantwoordelijk voortweederde van de kosten die ondernemingen moesten maken om huncomputers weer op orde te krijgen. De rest ging op aan debestrijding van gegevensdiefstal, fraude en inbraken opnetwerken.

Het is een raadsel waarom computers toch nog zo vaak besmetraken met een virus. De FBI zegt dat 98,2 procent van debedrijven zijn pc's met een virusjager heeft uitgerust en90 procent met een firewall, software die indringers vanafinternet tegenhoudt. Driekwart heeft ook maatregelen genomentegen spyware (software die pc's 'afluistert') en spam(ongewenste reclame per e-mail).

Voor de computer thuis ligt dat anders. Daar treft nietiedereen de noodzakelijke maatregelen. BeveiligingsexpertSymantec kwam onlangs met een mogelijke verklaring voor datverzuim. Het is nog altijd een hels karwei om een pc tebeveiligen. Het kost consumenten 49 muisklikken en 81 minutenom hun pc met Windows tegen aanvallen te beschermen. Terwijl hetdigi-vandalen twintig minuten kost om een onbeschermde pc die opinternet is aangesloten, te grazen te nemen.

De beveiligingsindustrie vaart intussen wel bij de erfenis vande Alvi's. In 2004 is 3,7 miljard dollar verdiend aanvirus-jagers. Dat zal oplopen tot 7,3 miljard in 2009, aldusonderzoeker IDC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden