Penthouse verliest geding over Sandfort

Het seksblad Penthouse moet wetenschapper dr. Th. Sandfort, verbonden aan de Universiteit Utrecht, 30.000 gulden betalen. Dat bedrag is nog maar een voorschot op de schadevergoeding die Sandfort kan krijgen omdat Penthouse hem in het februari-nummer een 'kinderverkrachter' noemde....

Penthouse beweerde dat Sandfort met medeweten van de Universiteit Utrecht pedofilie propageert. Elke volgende publicatie van soortgelijke strekking kost Penthouse 100.000 gulden. Als het blad niet rectificeert, zal het 500.000 gulden moeten betalen.

De Utrechtse rechtbankpresident mr. P. Broekhoven velde dinsdag, in het kort geding dat de universiteit tegen het seksblad had aangespannen, een vernietigend oordeel. In het eerstvolgende nummer moet Penthouse de mededeling afdrukken dat alle beschuldigingen 'ongegrond en daarom onrechtmatig' zijn.

Eerder deed Penthouse een beroep op de vrijheid van meningsuiting, maar Broekhoven veegde dit argument van tafel. Het blad had de zware aantijgingen beter moeten onderbouwen. Penthouse moet Sandfort een schadevergoeding betalen omdat hij 'niet alleen als wetenschapper, maar ook privé ernstig in diskrediet is gebracht'.

Voor Penthouse-medewerker Gideon van Aartsen is het de tweede keer dat hij een bijdrage over de universiteit en Sandfort moet terugnemen. Vorig jaar oktober diende het televisieprogramma 2 Vandaag ook al een reportage te rectificeren waaraan Van Aartsen had meegewerkt.

De Universiteit Utrecht is 'buitengemeen verheugd' over de uitspraak van de rechtbank, en Sandfort betoont zich 'erg opgelucht'. Penthouse-redactrice A. de Jong is verbaasd als ze de uitspraak verneemt. 'We kunnen nu niet reageren. Eerst gaan we met onze advocaat overleggen.'

Frank Hendrickx

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden