Nieuws

Pensioengat van twaalf jaar voor oproepkrachten de Doelen toch gerepareerd

Het Rotterdamse concert- en congresgebouw de Doelen repareert alsnog het pensioengat van meer dan tweehonderd oproepkrachten voor wie tussen 2006 en 2018 geen premies zijn afgedragen. Het gaat om bar- en garderobemedewerkers, gastheren en -vrouwen en portiers, van wie sommigen enkele weken en anderen vele jaren bij de Doelen hebben gewerkt.

Alex Burghoorn
Exterieur van De Doelen Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Exterieur van De DoelenBeeld Hollandse Hoogte / ANP

Het is een doorbraak in een dossier dat intern al sinds 2018 bekend was, en drie maanden geleden door de Volkskrant naar buiten is gebracht.

‘Er zijn in het verleden fouten gemaakt, dat is helder, en de afhandeling is daarna rommelig gegaan, maar ik denk dat we dit nu op een royale manier hebben kunnen afronden’, zegt directeur Janneke Staarink, die na haar aantreden in 2018 de pensioenkwestie op haar bord kreeg. ‘Ik wil iedereen die in de bewuste jaren bij de Doelen oproepkracht was oproepen zich bij ons te melden, dan maken we het dossier voor het pensioenfonds in orde.’

Na twee jaar van advies inwinnen en overleggen met de ondernemingsraad bood De Doelen eind vorig jaar (oud-)werknemers aan het pensioen te repareren als zij eerst het achterstallige werknemersdeel van de premie zouden inleggen. Wie dat niet kon of wilde, zou zelf afstand kunnen doen van het recht op pensioen. Het aanbod stuitte op grote kritiek van de Kunstenbond, omdat werknemers wettelijk verplicht zijn zorg te dragen voor pensioenafdracht en het recht op pensioen onvervreemdbaar is.

De Doelen heeft daarna in samenspraak met het pensioenfonds ABP opnieuw naar de kwestie gekeken. De uitkomst is dat het ABP opdraait voor de pensioenafdracht in de jaren 2006-2013, omdat de vordering die ze daarvoor op de Doelen hadden is verjaard.

‘Toen was in financieel opzicht de angel eruit’, zegt Staarink. Het maakt het voor de Doelen mogelijk om voor de tweede helft van het pensioengat de gehele premie, inclusief het werknemersdeel, in te leggen. Het bedrag van ‘enkele tonnen’ dat Staarink al had gereserveerd, is daar toereikend voor.

‘Het heeft natuurlijk veel te lang geduurd, maar ik ben blij met de uitkomst’, zegt Pepijn ten Kate van de Kunstenbond, die namens de werknemers onderhandelingspartner is voor de cao ‘Nederlandse podia’. ‘Voor veel mensen is een stuk pensioen nu alsnog geregeld. Al weet ik van een oud-werknemer dat die inmiddels is overleden, maar zijn weduwe krijgt dan in ieder geval haar weduwepensioen wel.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden