Penguins kleine broer: Puffin

Bij het zeventigjarige bestaan van Penguin pockets, vijf jaar geleden, verscheen het verrukkelijke plaatjesboek Penguin By Design, een bedrijfsgeschiedenis aan de hand van ruim vijfhonderd sublieme boekomslagen....

Erik van den Berg

Dat Penguin By Design niet het hele verhaal vertelde, demonstreert het eveneens door Phil Baines samengestelde Puffin By Design. Daarin zijn nog eens vijfhonderd omslagen verzameld van het naar de papegaaiduiker vernoemde jeugdfonds van Penguin, dat dit jaar jubileert.

Ondanks de serieuze hoofdstukken over oplagecijfers en uitgeefstrategieën gaat het in Puffin by Design opnieuw om de plaatjes. Waar grote broer Penguin in aanvang sobere omslagen zonder illustraties bood, gaf Puffin meteen vanaf de geboorte alle ruimte aan de illustratoren.

Dat de lancering in 1940 samenviel met het begin van de Tweede Wereldoorlog, stoorde uitgever Allen Lane allerminst. Ondanks de papierrantsoenering zag hij kansen voor jeugdlectuur in goedkope pockets: naar het platteland geëvacueerde kinderen zouden juist nu boeken nodig hebben, vooral over flora en fauna en het leven op het boerenland.

Het instructieve plaatjesboek On the Farm was zodoende een van de eerste Puffins, samen met War on Land, War at Sea en War in the Air, een drieluik waarin Churchills Battle of Britain voor kinderen werd verklaard.

Nog lang zouden ‘nuttige’ onderwerpen hun stempel drukken, fictie en andere lichtere kost kregen pas later een plaats in het fonds. Dat gebeurde onder het waakzame oog van Puffins eerste redacteur, Eleanor Graham, die strenge kwaliteitscriteria voor ‘story books’ hanteerde.

Victoriaanse klassiekers als Black Beauty en The Secret Garden was een lang leven als Puffin vergund, maar de populaire Enid Blyton kwam er bij Graham niet in. Evenmin als J.R.R. Tolkien overigens, wiens proza ze beneden de maat vond. Haar collega’s dachten er anders over, want meteen na Grahams pensionering in 1961 verscheen The Hobbit als Puffin.

Leuk voor Nederland: tot de relatief schaarse buitenlandse titels in het overzicht horen An Rutgers van der Loeffs Lawines razen (in 1959 vertaald als Avalanche), en Paul Biegels verhalenbundel Het Olifantenfeest (The Elephant Party), uit 1973.Erik van den Berg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden