Pedant persoon wast oren publiek

Veel zin om in première te gaan, had Micha Wertheim niet. ‘Kennelijk leeft de aardbeving in Pakistan niet zo’, zegt hij over de ramp een week geleden....

Alexander Nijeboer

Debutant Micha Wertheim won in 2004 zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaretfestival. In zijn eerste avondvullende voorstelling Micha Wertheim voor beginners trekt hij de lijn van zijn succesvolle Leidse finale-optreden door. Ruim anderhalf uur is Wertheim een pedant personage, dweept hij met zijn eigen genialiteit, koketteert hij met zijn festivalwinst en wast hij het publiek de oren. Dat publiek bestaat uit stomkoppen die niets snappen. Wertheim zal wel eens uitleggen hoe de wereld in elkaar zit.

Een publieks-pleaser is Wertheim niet. Met uitspraken als: ‘Ik ga vanavond op routine spelen. Dat kan want ik ben een vakman’, roept hij weerstand op en heeft hij voor een debutant wel een erg grote mond. Het eerste half uur is het pedante personage geestig en confronterend, maar daarna is de lol er snel af. Het pakweg volgende half uur is meer van hetzelfde: oeverloze borstklopperij.

Net als Micha Wertheim voor beginners een echt stomvervelend hoorcollege begint te worden en het publiek, gelet op de stilte, in een diepe slaap is gewiegd, maakt hij zich kwetsbaar.

‘Als iemand heel zelfverzekerd overkomt, is hij heel onzeker’, zegt Wertheim. Beetje bij beetje geeft hij inzicht in de motieven van zijn typetje. Wertheim – althans de Wertheim op het podium – is op zijn 8ste aandacht te kort gekomen en haalt zijn eigenwaarde uit de trofee die hij op het Leids Cabaret Festival won.

Wertheim toont zich in zijn debuut voorstelling een veelbelovend talent. Hij is een intelligent verteller en een bedreven provocateur die zijn publiek durft te raken met gitzwarte humor en gevoelige anekdotes. Ook ziet hij welke gelaagdheid een personage moet hebben om tragiek te kunnen overbrengen, maar in zijn debuut krijgt het personage te laat diepgang waardoor aversie en verveling uiteindelijk de humor en tragiek overheersen.


T/m 23 maart 2006.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden