PCM wil verder met Persgroep

PCM, de uitgever van onder meer de Volkskrant, wil een overname van het bedrijf door de Belgische Persgroep. Dat heeft topman Bert Groenewegen maandag in een interne mededeling laten weten.

Van onze verslaggever Wilco Dekker

Volgens PCM-topman Bert Groenewegen zijn de onderhandelingen met de Belgische uitgever in een zodanig stadium dat het verstandig is de ondernemings- en redactieraden van de kranten erbij te betrekken. De baas van de Belgische uitgever, Christian van Thillo, is uitgenodigd deze vertegenwoordigende organen morgen toe te spreken om 'de mogelijkheden te verkennen en nader kennis te maken'.

Dat heeft Groenewegen maandag in een interne mededeling laten weten. PCM is sinds eind vorig jaar op zoek naar een nieuwe aandeelhouder omdat het kampt met een bankschuld van 120 miljoen euro, als gevolg van de periode dat de uitgever in handen was van het Britse opkoopfonds Apax. De belangrijkste kandidaat is de Persgroep, waarmee PCM al in gesprek was over de overname van het AD, dat nu nog in handen is van PCM en Wegener. Die gesprekken zijn al een tijdje geleden uitgebreid tot de overname van heel PCM door de Belgen, die de meerderheid in het bedrijf willen. De Persgroep is in Nederland al eigenaar van Het Parool, dat het in 2003 overnam toen PCM de krant wilde sluiten.

Niet onomstreden
De overname van PCM door de Persgroep is niet onomstreden. De Stichting de Volkskrant, voor 7,2 procent aandeelhouder in PCM, keerde zich vorige week nog tegen een 'enigszins overhaaste' overname door de Belgen. Volgens de stichting is het niet verstandig om krap twee jaar na Apax alweer een nieuwe eigenaar te zoeken. Eerst zouden alle mogelijkheden goed onderzocht moeten worden, waaronder een minderheidsbelang in PCM door een financiële partij. Naast de Persgroep is ook de HAL - onder meer mede-eigenaar van Het Financieele Dagblad - geïnteresseerd in PCM, of delen daarvan.

De journalistenvakbond NVJ waarschuwde eerder ook voor een snelle overname van PCM door de Persgroep. Volgens de bond moet PCM 'niet fout op fout stapelen door overhaast en onder druk vanuit een kwetsbare positie een partner te kiezen'. De NVJ vreest voor fors banenverlies bij de kranten als de Persgroep de nieuwe eigenaar wordt van PCM.

PCM-bestuursvoorzitter Bert Groenewegen. (Foto: PCM) Beeld
PCM-bestuursvoorzitter Bert Groenewegen. (Foto: PCM)
Bert Groenewegen (PCM) Beeld
Bert Groenewegen (PCM)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden