PCM spant rechtszaak aan tegen freelancers

PCM, uitgever van onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad, spant een juridische procedure aan tegen een dertigtal freelancers. De uitgever wil de artikelen van de freelancers elektronisch hergebruiken ....

De freelancers vinden dat PCM ten onrechte geen toestemming heeft gevraagd voor opname van hun artikelen in het elektronisch archief. Zij eisen dat de uitgever dit toegeeft. 'Op die eis konden wij onmogelijk ingaan', stelt hoofdredacteur F. Jensma van NRC Handelsblad. 'De gevolgen voor onze aansprakelijkheid zouden niet te overzien zijn geweest.' Bij NRC Handelsblad werkt het leeuwendeel van de freelancers.

Jensma wijst erop dat de kranten al sinds hun oprichting alle artikelen archiveren. 'We zijn altijd uitgegaan van de impliciete toestemming van freelancers.' Nu een groep van freelancers daar aan tornt, staan ook eerder gesloten overeenkomsten tussen PCM en freelancers op losse schroeven.

Zo waren de freelancers, verenigd in de FreeLancers Associatie , en PCM het wel eens geworden over een vergoeding voor toekomstig hergebruik van artikelen. Ook toonde de uitgever zich bereid een schadevergoeding te betalen, omdat PCM in de fout is gegaan met hergebruik door de Nederlandse Pers Databank, een PCM-dochterbedrijf. Onafhankelijke experts zouden de hoogte van de vergoeding aan de freelancers gaan bepalen.

Nu PCM naar de rechter stapt, zijn ook die punten van overeenstemming ongedaan gemaakt, vermoedt Jensma. 'Het is uiterst vervelend. De hele zaak ligt nu bij de rechter en gaat jaren duren.' Voor de uitgever dreigt de rechtszaak allerlei nieuwe commerciële toepassingen te bemoeilijken die met name Internet mogelijk maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden