PCM laat literaire fondsen fuseren tot één uitgeverij

Bij de literaire fondsen die onderdeel zijn van PCM Uitgevers - J.M. Meulenhoff, Prometheus/Bert Bakker en Vassallucci - vindt per 1 januari een grootscheepse fusie plaats....

De herschikking werd noodzakelijk geacht als antwoord op 'tegenvallende resultaten in een stagnerende boekenmarkt'. De afgelopen jaren verloren Bert Bakker/Prometheus en Meulenhoff een aanzienlijk aantal van hun prominente auteurs (onder wie Marga Minco, Erwin Mortier, Carry Slee, Adriaan van Dis en Marcel Möring) aan andere uitgeverijen.

Door toedoen van de fusie, waarmee de kosten kunnen worden gedrukt, zal een nog onbekend aantal arbeidsplaatsen verdwijnen. Gezien de nieuwe naam van de uitgeverij betekent dit ook, dat Bert Bakker en Vassallucci niet meer als uitgeversnamen gevoerd zullen worden.

Tevens werd bekend dat de florerende uitgeverij Arena, nu nog onderdeel van J.M. Meulenhoff, per 1 januari zal worden ondergebracht bij uitgeverij De Boekerij.

Eindverantwoordelijke voor de grote operatie is Mai Spijkers (ook directeur van PCM Algemene Boeken), die directeur-uitgever wordt van Meulenhoff Prometheus Uitgevers. De zittende uitgevers van Meulenhoff (Annette Portegies), Vassallucci (Oscar van Gelderen) en Arena (Maaike le Noble) blijven betrokken bij de ontwikkeling van de fondsen in de nieuwe opzet.

Van Gogh koopt

grote collectie

Franse prenten

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft 'een belangrijke verzameling' laat-negentiende-eeuwse Franse prenten verworven. Kern van de aankoop is de Volpini-serie, elf zinkografieën van Paul Gauguin. Daarnaast verwierf het Van Gogh een reeks prenten en proefdrukken van schilders uit de Nabis-groep.

De collectie werd woensdag in het museum gepresenteerd door Van Gogh-directeur John Leighton. In totaal omvat zij 38 bladen met 44 afbeeldingen: sommige zijn tweezijdig bedrukt. Koper was de Vincent van Gogh Stichting, verkoper een particuliere verzamelaar die anoniem wil blijven. De prijs is evenmin bekendgemaakt.

Vooral met de Volpini-serie is Leighton zeer ingenomen. 'Gauguin maakte ze in 1889 in een oplage van vijftig stuks per exemplaar. De meeste zijn verspreid geraakt of verloren gegaan. Wij kregen een complete set die ook nog in perfecte staat verkeert.'

De serie ontleent haar naam aan het Parijse café Volpini, waar Gauguin ze exposeerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden