PayPal-oprichter Peter Thiel verdient 29 miljoen met verkoop aandelen Facebook

Peter Thiel lijkt het geld niet nodig te hebben. Het zakenblad Forbes schat het persoonlijk vermogen van nummer 315 op zijn lijst van de 400 meestvermogende Amerikanen op ruim 2,6 miljard dollar (2,2 miljard euro). Dus de bijna 29 miljoen dollar die Thiel (50) deze week heeft verdiend met de verkoop van 161 duizend aandelen Facebook is slechts kleingeld voor de ondernemer, filantroop, belegger en aanhanger én adviseur van Donald Trump.

Peter Thiel Foto reuters

Wie aandelen verkoopt moet dat melden aan de financiële toezichthouder in de Verenigde Staten. Maar een belegger hoeft niet uit te doeken te doen waarom hij dat doet - zelfs niet als het gaat om 75 procent van wat hij aan waardepapier in een bedrijf had, zoals Thiel.

Misschien wil Thiel geld achter de hand hebben om de restanten te kopen van de website Gawker. Thiel bleek vorig jaar Hulk Hogan financieel te ondersteunen bij diens proces tegen Gawker. Dat had privébeelden van de Amerikaanse nepworstelaar online gezet. Hogan kreeg een schadevergoeding van 140 miljoen dollar. Deze week werd bekend dat Thiel zou azen op de domeinnaam van Gawker, zijn accounts voor sociale media en een archief met veertien jaar aan materiaal.

Wat de oprichter van Paypal met die boedel wil, is niet bekend.

Wat wel vaststaat, is dat Thiel een beter moment heeft gekozen om zijn aandelen Facebook te verpatsen dan in 2012, kort na de beursgang van Facebook. Toen deed Thiel afstand van 80 procent van zijn aandelen. De koers bedroeg toen een schamele 20 dollar. De koers staat nu op 180 dollar. Dat scheelt 3,6 miljard dollar op de Forbes-400.

Thiel had vanaf 2004 aandelen in Facebook. Hij kocht ze destijds voor 5 ton.

Meer over