Pavarotti onder de voetbalcommentatoren, BBC's John Motson stopt

'What a brilliant goal!', 'Absolutely marvellous!'. 'It's amazing!' Niemand kan deze woorden met meer jongensachtig enthousiasme uitspreken dan BBC's John Motson (72). Maar na dit seizoen moeten de Britse fans het doen zonder de beste voetbalcommentator van de laatste halve eeuw.

John Motson. Foto getty

Na 10 WK's en EK's, 24 FA Cup-finales en meer dan 2.000 Engelse competitiewedstrijden legt de Stem van het Voetbal de microfoon neer. Het is de derde legende die afscheid neemt als commentator. Henry Blofeld (cricket) en Brendan Foster (atletiek) gingen hem afgelopen zomer voor.

In 2001 verrichte de spraaktherapeut Jane Comins een experiment. Ze analyseerde de stemmen van de tien beste sportverslaggevers op radio en televisie. De criteria waren toon, volume, toonhoogte en ritme. Uit dat onderzoek kwam 'Motty' als beste uit de bus, ondanks het feit dat hij een klein spraakgebrek heeft waardoor zijn 's' als een 'sh' klinkt.

Het bevestigde wat de kijkers al wisten: Motson is de Pavarotti onder de voetbalcommentatoren. Op geestdriftige wijze beschrijft Motson in zijn onafscheidelijke Afghaanse jas, wat hij ziet, niet betweterig, niet afbrekend en niet patriottistisch. Hij pleegt geen mening te geven, maar simpelweg commentaar.

De doorbraak van de in Salford, om de hoek van Old Trafford, geboren Motson kwam op 5 februari 1972. In het afgeladen stadion versloeg Hereford United, uitkomend op het vijfde niveau, het machtige Newcastle. De bekerreplay geldt nog altijd als een van de grootste sensaties in de Engelse voetbalgeschiedenis. De BBC had de onervaren Motson erheen gestuurd voor een routineuze samenvatting van 5 minuten. Het liep anders en Motsons stem werd in een klap beroemd, met zijn typerende crescendo in de aanloop naar winnende doelpunt.

Sinds 2008 doet hij geen liveverslagen meer, maar wel is zijn stem te horen bij de samenvattingen op Match of the Day. Hoewel hij nog jaren mee zou kunnen, besloot hij dat zijn tijd erop zit. 'Ik wil niet doorgaan totdat mensen zeggen: Mijn God, we moeten toch eens van hem af, zei hij tegen The Guardian.

Graag zou Motson, een fan van Barnet FC, commentaar hebben gegeven bij Champions League-wedstrijden, in het bijzonder de finale tussen Manchester United - Bayern München in 1999, maar televisiecontracten verhinderden dat. De verleiding moet groot zijn om nog één wedstrijd live te verslaan. De komende FA Cup-finale zou een passende zwanenzang zijn.