Pauw & Witteman stopt, gesprek over Jinek als opvolger wordt al gevoerd

KRO-NCRV wil vanaf januari 2015 een latenighttalkshow met Eva Jinek op de plek van Pauw & Witteman. De omroep is daarover al geruime tijd in gesprek met zendermanager Marcel Peek van Nederland 1, bevestigt mediadirecteur Taco Rijssemus.

Eva Jinek staat in de startblokken voor de talkshow die Pauw & Witteman moet vervangen. De NPO moet het alleen nog goedkeuren. Beeld anp

'Het vertrek van Paul Witteman komt niet geheel als een verrassing en we zijn daarom hierover al in overleg met de NPO. Wij willen absoluut een rol spelen in de invulling van het latenightslot', zegt Rijssemus. Twee jaar geleden sprak hij zijn ergernis al uit over de hegemonie van de VARA op het gebied van dagelijkse talkshows. 'Het kan en mag niet langer zo zijn dat de opinieprogrammering door één publieke omroep wordt gedomineerd', zei hij toen, mede doelend op DWDD - eveneens van de VARA. Met het vanmorgen bekendgemaakte einde van Pauw & Witteman in zicht, komt de gewilde plek vrij voor andere omroepen. De KRO-NCRV voorop: 'Het is geen geheim dat wij met Eva Jinek grootse plannen hebben; in het uiteindelijke voorstel dat wij bij de NPO in zullen dienen, speelt zij dan ook uiteraard een grote rol.'

Alles ligt open
Alle omroepen mogen vanaf nu een plan indienen voor het tijdslot dat vanaf 1 januari 2015 vrijkomt. Omdat de zendschema's tot eind dit jaar al vastliggen, is in overleg met alle omroepen besloten de zendtijd die komend najaar voor Pauw & Witteman was gereserveerd, te gunnen aan Jeroen Pauw. Hij zal vanaf september de latenightshow in zijn eentje invullen, bevestigt de NPO. 'Vanaf januari 2015 ligt alles weer open', aldus een woordvoerster.

Paul Witteman was toe aan iets nieuws Beeld anp

'Pauw ligt niet voor de hand'
'En wij zijn een heel serieuze kandidaat', weet Taco Rijssemus. In het plan dat de KRO-NCRV al met de NPO besprak, is dubbelpresentatie ook mogelijk, maar een rol voor Jeroen Pauw ligt allerminst voor de hand, benadrukt hij. 'We hebben niet de ambitie om een 'Pauw & Witteman 2' te maken. Een Pauw & Jinek is dus niet heel aannemelijk'. Dubbelpresentatie is wat de omroep betreft zeker een optie, maar voor het noemen van een mogelijke partner voor Jinek is het 'nog te vroeg'.

Aan de VARA-talkshow Pauw & Witteman komt in ieder geval na acht seizoenen een einde, op 23 mei is de laatste uitzending. De 67-jarige Witteman verklaarde toe te zijn aan 'iets nieuws'. Daarbij werd 'al dat nachtbraken op den duur ook vermoeiend', voegde hij eraan toe.

'Persoonlijke ambitie'
De 35-jarige Jinek staat intussen de trappelen van ongeduld. De vorig jaar van het kleine WNL naar het grote KRO-NCRV overgestapte presentatrice stak de ambitie een dagelijkse latenightshow te presenteren nooit onder stoelen of banken. 'Naast een wekelijks programma heeft de KRO-NCRV ook de ambitie om een dagelijkse talkshow te maken en dat perspectief past goed bij mijn persoonlijke ambities', zei ze bij haar welbewust gemaakte overstap.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.