'Pauw' mag door van de NPO - maar het moet wel beter

Hoewel de talkshow 'Pauw' nog niet voldoet aan de 'bereiksdoelstelling' geeft de NPO wel groen licht voor een nieuw seizoen. Dat betekent dat Jeroen Pauw en de VARA ook komend najaar het belangrijke latenight-tijdslot mogen invullen op NPO1.

Jeroen Pauw krijgt ook vanaf 1 september het tijdslot van 23.00 uur op NPO1 tot zijn beschikking. Beeld anp
Jeroen Pauw krijgt ook vanaf 1 september het tijdslot van 23.00 uur op NPO1 tot zijn beschikking.Beeld anp

'We zijn aan het bouwen en dat proces willen we niet onderbreken', verklaart tv-directeur Frans Klein van de NPO de keuze. De talkshow Pauw is sinds vorig jaar september de opvolger van Pauw & Witteman elke dag om 23.00 uur, maar trekt lang niet zo veel kijkers als zijn voorganger. Solo trekt Pauw na een slechte start (met zo'n half miljoen kijkers) nu gemiddeld 700.000 kijkers, waar hij samen met Paul Witteman regelmatig meer dan een miljoen kijkers bereikte. De bereiksdoelstelling van de NPO voor dat tijdstip ligt rond de miljoen kijkers.

Leeftijd
De gemiddelde leeftijd van de kijkers baart Klein ook wat zorgen. Die is met zo'n 56 jaar te hoog. 'Maar door stap voor stap de inhoud wat spannender te maken, kun je het publiek van Pauw verjongen. Daar geloven we in en daarom geven we groen licht voor een nieuw seizoen.'

Pauw heeft het ook moeilijk door het succes van RTL Late Night op RTL4. Daar kijken vaak meer dan een miljoen mensen naar. Humberto Tan begint echter al een half uur eerder. De NPO houdt voor Pauw vast aan 23.00 uur. 'Als je nu gaat schuiven met het tijdstip, trekt dat een te zware wissel op de rest van de programmering', verklaart Klein.

null Beeld anp
Beeld anp

NPO snijdt in online aanbod

Vandaag maakte de NPO ook bekend dat het flink gaat snijden in het aantal websites en online themakanalen. Lees hier meer

Aanspraak
De keuze voor de solotalkshow van Jeroen Pauw als opvolger van het succesvolle Pauw & Witteman was vorig jaar enigszins omstreden, omdat veel omroepen aanspraak maakten op de populaire plek in het programmaschema van NPO1. Zo lieten de KRO-NCRV en EO weten 'aan de beurt' te zijn, zeker omdat de VARA ook al dagelijks De Wereld Draait Door mag maken op de goedbekeken familiezender.

Als compromis voor de keuze van Pauw, kreeg de KRO-NCRV met Eva Jinek het tijdslot in de winter- en zomermaanden. Haar eerste seizoen, afgelopen januari en februari, is inmiddels achter de rug. Jinek wist met gemiddeld een half miljoen kijkers ook niet aan de doelstellingen te voldoen, maar ook hier zei de NPO dat het programma 'de kans krijgt om zich te ontwikkelen'. Jinek keert zodoende in de zomermaanden juni en augustus terug op het scherm. Vanaf 1 september neem Jeroen Pauw het dan weer over.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden