Top en FlopPauw en Privé

Pauw levert geslaagde talkshow met een boodschap en Privé breekt regel

Wat er goed was en wat minder deze mediaweek. Pauw doet waar talkshows goed in zijn en Privé laat een kleine jongen niet met rust. 

Beeld ANP Kippa

Top

Talkshows zijn een stuk sterker wanneer ze niet de mensen uitnodigen die ergens iets van vinden, maar mensen die ergens veel van weten of die zelf iets hebben meegemaakt. In het extra lange item van Pauw over de ziekte van Parkinson kwamen beide categorieën tot hun recht. Operaster Ernst Daniël Smid maakte bekend dat hij aan de ziekte leed. Zanger Rob de Nijs had dat al eerder gedaan en kwam er meer over vertellen. Annelien Oosterbaan, in het dagelijks leven gynaecoloog, beschreef hoe het is om al heel jong Parkinson te krijgen en toonde een onverwoestbaar optimisme. En neuroloog Bas Bloem beantwoordde met bewonderenswaardige helderheid vragen die je als kijker kon hebben.

Belangrijke boodschappen: de manier waarop Parkinson zich bij verschillende patiënten manifesteert en ontwikkelt verschilt gigantisch. En de ziekte mag ongeneeslijk zijn, behandeling is er wel en je leven is na een diagnose niet onmiddellijk over. Smid, De Nijs en Oosterbaan lieten ons zien wat er verdrietig aan hun ziekte is, wat er meevalt en wat er absurd of zelfs grappig aan is. 

Droevige aanleiding voor Smids coming-out was dat hij na een optreden in hetzelfde programma vorige maand voor dronkelap was uitgemaakt, omdat hij moeilijk spreekt. Nog een belangrijke boodschap was dat: niet al te snel oordelen.

Kustaw Bessems

Flop

Beeld ANP Kippa

Toen zaterdag bekend werd dat André Hazes en Bridget Maasland een ontluikende relatie hebben, begonnen socialemediadetectives uit te zoeken hoe pril pril eigenlijk is. Had Maasland op Instagram hints achtergelaten?

‘U wordt bedankt voor weer een avond gezelligheid’, postte @bridgetmaasland met Hazeske flair twee weken geleden. ‘Een beetje verliefd’, citeerde de presentatrice de volkszanger des vaderlands eerder bij een inmiddels verwijderde foto.

Weekblad Privé, spreekbuis van woordspelingenkoning en geruchtengraver Evert Santegoeds, kende ook nog wel een toepasselijke songtekst. ‘KLEINE JONGEN’, kopte Privé in kapitalen op de cover bij een immense foto van de 3-jarige André Hazes jr., zoon van André en Monique. De uiterst empathische vraag die het blad opwierp: ‘Hoe leg je hem dit uit?’

‘Een kind laat je met rust, is toch de regel’, zegt historica Mariëtte Wolf in De Groene deze week, in een groot profiel over De Telegraaf. Wolf, die een grote geschiedenis over de krant schreef, verwees naar het door De Telegraaf tot doofpot opgepompte relletje van de burgemeesterszoon die zich had misdragen, waar binnen en buiten de redactie veel kritiek op kwam.

Kennelijk was die regel Santegoeds, hoofdredacteur van de Privé-pagina in de Telegraaf, weer even ontschoten. Om met Hazes te spreken: ‘Kleine jongen, er zijn veel goede mensen, maar slechte zijn er ook, helaas ’t is waar.’

Haro Kraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden