Paus 'slachtoffer' van jolige Twittervragen

Eerlijk is eerlijk: het verwondert ons niet. Een Twitteraccount openen voor De Paus met de verwachting dat enkel serieuze, theologische dilemma's zullen voorgelegd worden aan de kerkvader, is een beetje als een kind bij een doos snoep zetten en verwachten dat hij er maar eentje neemt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Maandag werd bekend dat voor paus Benedictus XVI een Twitteraccount was aangemaakt onder de naam @pontifex. Een Engelstalig account, maar de niet-Engelsmachtige gelovigen staan niet in de kou: in één adem werd ook een Spaans, Frans, Italiaans, Duits, Portugees, Pools en Arabisch account aangemaakt.

Via de hashtag #askpontifex werden Twitteraars aangemoedigd vragen te stellen aan de paus. Op 12 december zou dan een selectie van vragen worden voorgelegd aan de paus, die ze na zijn wekelijkse audiëntie zou beantwoorden.

Mooi in theorie, maar de praktijk bleek anders. De account was onmiddellijk heel populair (ruim een half miljoen op vijf dagen), maar niet altijd zoals het Vaticaan het had bedoeld.

En hoewel er ook Zeer Serieuze Vragen werden gesteld (zie tweets naast), zijn het de grappige die de aandacht trekken... of wat dacht u?

Of het Vaticaan kan omgaan met de familiaire toon, directheid en creativiteit die met de sociale media gepaard gaan, valt af te wachten...

Zo noemde alvast één Twitteraar de kerkleider 'Ratze', naar zijn doopnaam Joseph Ratzinger, een andere hield het op 'How you doin' guy? 'Anderen wilden weten waarom God ook mannen tepels heeft gegeven, of God een rots kan scheppen die zo zwaar is dat hij hem zelf niet op kan tillen of hoelang je in de hel moet zitten als hij op internet de paus beledigt.

Niet iedereen stelde een niet-zo-serieuze vraag. Zoals te verwachten waren er ook veel referenties naar de rijkdom in de Kerk en het misbruik. Overigens zijn er ook een hoop valse paus-accounts die de ronde doen, al wordt er maar één met humor gebruikt: @RatzingersRants.

Een selectie van de opvallendste tweets:

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden