Paus in prenten

Alleen al vanwege de duur van zijn pontificaat, ruim 26jaar, groeide paus Johannes PaulusII op het wereldtoneel gaandeweg uit tot een personage dat vrijwel alle medespelers overvleugelde....

Vanzelfsprekend vormden de grote kwesties die hij aanroerde of (mede) veroorzaakte ook grondstof voor het werk van Opland en Jos Collignon, in die periode de toonaangevende politiek tekenaars van de Volkskrant. De prenten van de in 2001 overleden Opland (pseudoniem van Rob Wout) verschenen decennialang in de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Collignon tekent sinds de vroege jaren tachtig voor onder meer de Volkskrant.

Bij Opland keert de paus geregeld terug als regisseur van internationale politieke verwikkelingen die de wereld in de jaren tachtig in hun greep houden, de teloorgang van het communisme uiteraard voorop. Bij Collignon ligt de nadruk, onder invloed van toenemende islamofobie, vaker op de verstandhouding tussen het katholicisme en de andere grote godsdiensten. Maar de rode draad in de tientallen tekeningen , is door de jaren heen toch vooral de – weerbarstige – houding van het Vaticaan ten opzichte van de – weerspannige – Nederlandse kerkprovincie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden