DagboekArie Johannes Knock (1763-1816)

Patriot bijkans opgeknoopt door Oranjeklanten

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Zicht op Dordrecht bij ondergaande zon, Aelbert Cuyp (kopie naar), ca. 1700-ca. 1842. Beeld Sepia Times/ Universal Images Gro
Zicht op Dordrecht bij ondergaande zon, Aelbert Cuyp (kopie naar), ca. 1700-ca. 1842.Beeld Sepia Times/ Universal Images Gro

A/b Dordrecht, 17 augustus 1796

Den 17 augustus omtrent 7 uuren in den avondstond begonnen eenige soldaaten die van te vooren zoo vol moed toonden te weesen, eenige Oranje liederen te zingen en ‘Oranje boven’ te schreeuwen, ’t welk ik trachten te beletten met een paar man bij de borst te vatten en tegen elkanderen aan te smijten, verder haare pligte onder ’t oog brengende en dat zij lieden nog onder de orders en wetten der Bataavsche Republiek en derzelver offecieren stonden, waar over zij in woeden uytbarsten, zeggende zij lieden geen Republicainen maar Prinsgezinden waaren, alzoo zij gedwongen perzoonen weezenden en derhalven de Republiek verdoemden, drijgende mij te willen ophangen, ’t welk door de tusschenkomst van de Luytenant ter Zee J.J. de Jonge en de 1ste schrijver Wm. van der Werff belet wierd.

Het volk weder eeniger maaten tot bedare gebragt weezende, hielden zij egter aan met Oranje liederen te zingen waarvan de schrijver Van der Werff rapport van maakte aan den Capitein Claris in de cayuit en daar na rapporteerde dat de Capitein gezegd had van daar niets aan te kunnen doen maar de offecieren moeste zien zulks ten beste te schikken. (Ieder die het gezag van een Capitein kend, zal bewust zijn hoe veel zijn presentie kan doen. Eens het volk aangesproken was genoeg om hunne thoomeloze driften tot bedaaren te hebben gebracht.)

Arie Johannes Knock (1763-1816), Nederlandse patriot. Ingekort fragment uit Uit lievde voor vaderland en vrijheid. Verloren, 1994.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden