Patent over omstreden privacybeleid Facebook na zes jaar toegewezen

Zes jaar heeft hij erop moeten wachten, maar Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is nu dan toch eindelijk de trotse eigenaar van zijn allereerste privacy-patent. Ironisch genoeg gaat het om een licentie voor de ingewikkelde manier waarop Facebook met bepaalde privacy-gegevens omgaat. En laat nu juist daar de afgelopen jaren veel kritiek op gekomen zijn.

Mark Zuckerberg Beeld afp

Het patent heet, vrij vertaald: 'Het dynamisch genereren van een privacy-samenvatting'. Het behelst het proces waarbij Facebookgebruikers verschillende privacy-instellingen kunnen beheren voor verschillende site-onderdelen en vrienden. Dat systeem maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat vrienden en familie wel de foto's van het uit de hand gelopen drinkfestijn van afgelopen weekeind kunnen zien, maar collega's en de baas niet.

Uitvinders
Het patent met het nummer #8,225,376 werd voor het eest ingediend op 25 juli 2006. Zuckerberg en Chris Kelly, de chef privacy bij Facebook, staan vermeld als de uitvinders ervan. Technologiewebsite ReadWriteWeb (RWW) maakte deze week als eerste gewag van het feit dat de 'uitvinders' het patent na zes jaar eindelijk toegewezen hebben gekregen.

Dat het zo lang geduurd heeft, komt volgens de site omdat het Amerikaanse patentbureau USPTO de aanvraag in eerste instantie afwees, omdat die te voor de hand liggend en te breed geformuleerd zou zijn. Door de vasthoudendheid van Zuckerberg en Kelly zou de aanvraag uiteindelijk - met een behoorlijke vertraging dus - alsnog zijn goedgekeurd.

IJdele nerds
RWW noemt de toewijzing van het patent 'de ultieme trofee voor ijdele nerds'. In de wereldwijde patentenoorlog die momenteel woedt in de technologiesector zal Zuckerberg er weinig profijt van hebben, analyseert Read Write Web. Wie tegenwoordig in de rechtszaal niet met enorme portfolio's komt aanzetten, kan het namelijk bij voorbaat al schudden. Bovendien heeft Zuckerberg in de tussentijd al wel meer patenten ingediend en toegewezen gekregen, maar nu ziet hij eindelijk zijn allereerste goedgekeurd worden.

Facebook was de afgelopen maanden verwikkeld in een stevige patentenstrijd met concurrent Yahoo. Enkele weken geleden begroeven de twee kemphanen de strijdbijl en sloten ze een 'vredesdeal.'

Kritiek
Facebook is in de afgelopen jaren geregeld in het nieuws geweest omdat er kritiek was op het privacybeleid van het bedrijf. Zo zou Facebook het voor gebruikers niet voldoende duidelijk maken hoe privacy-instellingen konden worden gewijzigd en welke informatie wel en niet privé is, en zou het tevens gevoelige informatie over haar gebruikers hebben opgeslagen. Ook kwam er kritiek op een functie voor gezichtsherkenning, die Facebook inschakelde zonder de gebruikers daarvan op de hoogte te stellen.

Vorige maand lanceerde Facebook stilletjes een app die het voor gebruikers mogelijk maakte medegebruikers in de omgeving te spotten. Er kwam al snel kritiek dat de privacybescherming zo wel heel gemakkelijk omzeild werd. Vervolgens werd de app net zo stilletjes weer geschrapt. Volgens Facebook ging het slechts om een test.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.