Column

Pasen is meer dan een vrije dag met eieren en vuur

Max Pam
null Beeld
Beeld

Binnenkort is het Pasen, maar steeds minder Nederlanders schijnen te weten wat met Pasen wordt gevierd. Het EO-spektakelstuk The Passion moet de kennis van deze christelijke tragedie vergroten, maar of dat lukt is nog de vraag. Je moet wel heel ingespannen kijken om in Dwight Dissels de figuur van Jezus te zien, en dan heb ik het nog niet over Frans Bauer die in het verleden de rol van Petrus heeft vertolkt.

In 2009 bleek dat 45 procent van de Nederlandse bevolking geen idee heeft waar Pasen over gaat en dat percentage is sindsdien alleen maar gegroeid. Bijna de helft van de Nederlanders associeert Pasen niet meer met het christendom. Dat Jezus uit de dood is opgestaan, is hen onbekend. Ongeveer 15 procent denkt bij Pasen aan de kruisiging, maar die vond plaats op Goede Vrijdag. Niet goed, wel warm. Dat Jezus met Hemelvaart ten hemel is gevaren, behoort ook niet tot de basiskennis. Of om met Aart Staartjes te spreken: 'Van een weiland had ik weleens gehoord, maar ik had geen idee wat een Heiland was.'

Staartjes leerde dat op de zondagsschool. Die hoeven wij niet opnieuw in te voeren, al zou het geen luxe zijn wanneer weer wordt geleerd wat de feestdagen inhouden. Laat het zingen van het Wilhelmus maar zitten, begin met de paasliederen.

Volgens een ander onderzoek - van de EO - beschouwen vier van de tien Nederlanders Jezus als de zoon van God. Hoe je zo'n cijfer moet interpreteren, is niet eenvoudig, zeker als je bedenkt dat volgens diezelfde Nederlanders Jezus het meest moet hebben geleken op Arie Boomsma. Sterker nog: sommigen denken zelfs dat Jezus enige gelijkenis heeft vertoond met Frans Bauer, Jan Marijnissen of Andries Knevel. Ik verzin dit niet. Ook zijn er ondervraagden die menen dat Jezus bij een terugkomst op de ChristenUnie zou stemmen. Goed nieuws voor Gert-Jan Segers!

Pasen toont ons het lijden van Jezus. Dat spreekt zo aan dat veel mensen de behoefte gevoelen in Zijn voetstappen te treden. Overal ter wereld staan mensen met Pasen op om in navolging van de Heiland een kruis te voort te slepen. Sommige kruisdragers laten zich zelfs aan het kruis nagelen. Daar gebeuren zoveel ongelukken bij dat de Filipijnse bisschoppen hebben verordonneerd dat zij die zich spijkers door de handen laten slaan eerst een tetanusinjectie moeten ontvangen.

In Nederland heeft de Arbeidsinspectie zich een paar jaar geleden met de zaak bemoeid. Ik citeer: 'Aanleiding hiertoe zijn de meldingen van misstanden en opgelopen letsel tijdens de processies rond Pasen van de afgelopen jaren. De resultaten zijn gepubliceerd in het verkennend rapport 'Risico inventarisatie religieuze handelingen Pasen'.' Daar kwamen tenslotte de volgende aanbevelingen uit: het kruis mag niet te zwaar zijn, het liefst van piepschuim. Anders moet het worden voortgestuwd door 'een steunwagentje'. Verder goede schoenen dragen en niet over kronkelpaden lopen. De kruisweg van Jezus zou door de Arbeidsinspectie ongetwijfeld zijn afgekeurd.

Sommige kerken vieren Pasen wel op een heel vreemde dag. Neem bij voorbeeld de Maradoniaanse kerk, die de Argentijnse voetballer Diego Maradonna vereert en die meer dan 200 duizend leden telt. Zij viert Pasen op 22 juni, want op die dag in 1984 slaagde Argentinië erin om Engeland in de WK-finale te verslaan. Maradonna steeg tot grote hoogten en scoorde, onzichtbaar voor de arbiter, met zijn hand zijn eerste doelpunt. Dat was de Hand van God.

Nieuwe versie:
In een eerdere versie van deze column is een fout geslopen. De zin 'Dat Jezus toen ten hemel is gevaren, behoort echter niet tot de basiskennis' is vervangen door 'Dat Jezus met Hemelvaart ten hemel is gevaren, behoort ook niet tot de basiskennis.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden