Pas op, hier wordt gejaagd op Pokémon

Een nieuwe smartphonegame laat spelers tot op straat rondlopen om 'zakmonsters' te vangen. Pokémon Go is nog niet eens officieel uit in Nederland, maar de game is ook hier nu al een enorme hype. Wat houdt het in, hoe werkt het en wat maakt het in zo'n korte tijd zo razendpopulair? En: hoe steeds meer in het wild gamende spelers een gevaar blijken voor zichzelf én hun omgeving.

Beeld YouTube

Pokémon Go?

Misschien heeft u het nog niet gemerkt, maar de kans is groot dat u de afgelopen dagen al een aantal Pokémonjagers op straat bent tegengekomen. Kinderen én volwassenen wandelen als bezetenen door de buurt om zakmonstertjes te vangen. Ze zijn in de ban van Pokémon Go, een smartphonegame die gebruikmaakt van augmented reality om Pokémon, de figuurtjes uit de populaire Nintendo-reeks die in 1995 het levenslicht zag, in de echte wereld te plaatsen. Het is aan de spelers om deze wezentjes te vinden, te vangen en te trainen om ze op specifieke locaties in de echte wereld in te zetten tegen rivaliserende teams.

Pokémon Go is al enkele dagen uit in landen als de VS en Australië, en kan daar worden gedownload via de appwinkels van Apple en Google. Wereldwijd is de game op Android-toestellen nu al aanzienlijk vaker gedownload dan bijvoorbeeld de populaire dating-app Tinder. In de VS nadert het aantal dagelijkse gebruikers nu al dat van Twitter.

In Nederland zou Pokémon Go aanvankelijk een dezer dagen in de appwinkels verschijnen, maar uitgever Niantic heeft de officiële lancering hier uitgesteld omdat de servers de enorme toeloop nauwelijks aankunnen. Via een omweg (zie kader) weten veel mensen het spelletje namelijk nu al op hun telefoon te krijgen. Officiële cijfers zijn daardoor niet beschikbaar. Google becijferde al wel dat er in Nederland in de afgelopen paar dagen al tien keer meer naar Pokémon is gegoogled dan voorheen.

Wanneer de game via de officiële kanalen in Nederland te installeren zal zijn, is nog niet bekendgemaakt, maar de verwachting is dat dit een kwestie van dagen is.

Beeld YouTube

Hoe installeer je Pokémon Go?

Met een Android-toestel is Pokémon Go het gemakkelijkst te installeren. Ga naar de beveiligingsinstellingen en vink 'Onbekende bronnen' aan. Ga vervolgens in de internetbrowser naar deze link en installeer het bestand. Tik op 'installeren' en vervolgens op 'ja'. Het bestand zal als app op de telefoon worden gezet. Het op deze manier downloaden van een app is geheel op eigen risico.

Wie een iPhone bezit zal de app wel uit de App Store moeten halen. Zolang de game niet officiëel in Nederland uit is, zul je een Amerikaans of Australisch account moeten aanmaken in de App Store. Vervolgens kan Pokémon Go op de normale manier worden gedownload.

Opgelet: er bestaat ook een installatiebestand voor de Android-versie van Pokémon Go waarin kwaadwillenden een achterdeurtje hebben verstopt. Hiermee kunnen zij op afstand toegang tot de smartphone krijgen. Onduidelijk is bij hoeveel mensen de app is geïnstalleerd. Lees meer bij Tweakers.

Wat houdt het spel in?

De app toont standaard een plattegrond met daarop je huidige locatie. Wanneer je met de app - en de functie locatievoorzieningen van je telefoon ingeschakeld - over straat loopt, zal er regelmatig een Pokémonfiguur in je buurt verschijnen. Wanneer dat gebeurt, zal de telefoon kort trillen. Welke Pokémon verschijnt, hangt van verschillende factoren af. Zo zul je in de buurt van water sneller een Pokémon van het water-type aantreffen, en vind je als het donker is veel meer exemplaren van de vleermuisachtige Pokémon Zubat. Net als in de videogames is de ene soort Pokémon zeldzamer dan de andere. En ook per buurt zit er verschil in de Pokémon die er te vinden zijn. Je zult dus echt op pad moeten om ze allemaal te kunnen vangen. Sommige Pokémon kun je uitbroeden in speciale eieren, die uitkomen wanneer je een bepaalde afstand hebt afgelegd.

Om een Pokémon die je tegenkomt te vangen, tik je op het scherm van je telefoon. De app schakelt vervolgens de camera aan de voorkant van het toestel in, en met behulp van augmented reality (zie kader) zal het wezentje in 3D voor je neus verschijnen. Op straat, in de bus, of waar je je op dat moment ook maar bevindt. Je vangt de Pokémon door ze te raken met een balletje (een zogenoemde Pokéball). Die gooi je door op de juiste manier over het scherm te swipen.

Op de plattegrond vind je ook blauwe icoontjes die zogenoemde Pokéstops voorstellen. Die zijn geplaatst op vaste locaties, zoals bij kunstwerken of speeltuintjes. Als je daar vlakbij staat, kun je nieuwe Pokéballs verdienen, en diverse andere gebruiksvoorwerpen, zoals eieren om uit te broeden.

(Tekst gaat verder onder de trailer)

Beeld SimilarWeb

Meer over Pokémon Go

Afgezien van een soms wat haperende locatie-service, af en toe overbelaste servers en een (afhankelijk van je toestel) rap leeglopende batterij, biedt Pokémon Go een verrassend solide spel-ervaring, en het is gemakkelijk om te zien waarom sommige mensen er nu al verslaafd aan zijn. Lees hier de recensie.

Wereldwijd gaan mensen de straat op. De game brengt ongewenste effecten met zich mee. Vier risico's op een rij. (+)

'Kijk, hier zit er een. Dit is Drowzee. Best een mooie vangst, zo te zien.' Op pad met een Pokémonjager. (+)

Wat is augmented reality?

Augmented reality is een techniek die virtuele elementen aan de realiteit toevoegt. Tal van apps maken hier gebruik van. Layar, ontwikkeld in Amsterdam, brengt bijvoorbeeld locaties en gedrukte advertenties tot leven. Sunseeker laat zien hoe het zonlicht zal vallen op een bepaalde datum, tijd en plek. En bij Pokémon Go verschijnen de Pokémon die je tegen komt dus voor je neus op straat, zodat je ze kunt vangen.

Wat is het doel van het spel?

Het is in de eerste plaats de bedoeling om zoveel mogelijk verschillende Pokémon te vangen. Hiermee verdien je ervaringspunten, en met voldoende punten zal je karakter een niveau stijgen. Als je niveau vijf hebt bereikt, kun je je aansluiten bij één van de drie teams die om dominantie strijden: rood, blauw of geel. Die strijd vindt plaats bij de zogenoemde Pokémon Gyms. Die zijn doorgaans geplaatst bij drukbezochte locaties als treinstations, stadskantoren en zwembaden, en worden bewaakt door Pokémon die door iemand anders zijn geplaatst. Is het iemand die bij hetzelfde team zit, dan kun je de Pokémon Gym versterken door er één van jouw Pokémon achter te laten.

Wordt de gym bezet door een van de rivaliserende teams, dan kun je een team van zes Pokémon inzetten in een gevecht om de locatie (terug) te veroveren. Die gevechten verlopen automatisch, en wie er wint wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de sterkte van ieders Pokémon en het type van de Pokémon (zo kunnen vuurpokémon slecht tegen waterpokémon). De speler kan wel proberen aanvallen te ontwijken door over het scherm te swipen. Weet je genoeg Pokémon van de tegenpartij te verslaan, dan kun je de gym (terug)veroveren voor jouw team. Om je kansen op winst te vergroten kun je je Pokémon sterker maken door voorwerpen te gebruiken die je verdient door een niveau te stijgen, Pokéstops te bezoeken of meerdere Pokémon van dezelfde soort te vangen.

Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk gyms te bezitten voor jouw team. Wanneer één van de drie teams te dominant wordt in een bepaald gebied, dan kunnen de andere twee teams samenwerken om de balans te herstellen.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Een Pokémon Gym-gevecht.Beeld YouTube
Pokémon Gym
Beeld ap
Beeld ap

Wat maakt de game zo populair?

De Japanner Satoshi Tajiri, die graag insecten verzamelde, bedacht in de jaren '90 dat het misschien een leuk idee zou zijn om een videospelletje te maken waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk wezentjes te zoeken, verzamelen en ruilen. Uit dit idee werden in 1995 de eerste Pokémon-games geboren, die op de Gameboy van Nintendo werden uitgebracht. Al heel snel groeide Pokémon uit tot een immens populaire franchise, met behalve veel games ook kaartspellen, tekenfilms en speelfilms.

Al vanaf het moment dat het spelen van spelletjes op smartphones populair begon te worden, is er veel vraag naar een Pokémongame die speelbaar is op een telefoon of tablet. Maar Nintendo wilde daar tot voor kort niet aan. Mede door de tegenvallende omzetcijfers van de afgelopen jaren zag Nintendo zich toch genoodzaakt om om zijn eigen franchises naar Apple- en de Android-apparaten te brengen. Pokémon Go is (afgezien van enkele simpele puzzelspelletjes) de eerste echte volwaardige Pokémongame die op de telefoon te spelen is.

De game is daarnaast behoorlijk laagdrempelig. Wachten op de trein? Even kijken of er nog Pokémon in de buurt zijn. Paspoort vernieuwen? Meteen even kijken of ik die Pokémon-gym voor de deur kan veroveren. Pauze op kantoor? Even die Pokéstop naast de deur checken. En het spel laat zich ook relatief gemakkelijk spelen. De spelregels zijn een stuk eenvoudiger en simpeler dan bij een gemiddelde Pokémongame.

Zoals bij elke hype is het de vraag hoe lang de populariteit aanhoudt. Uitgever Nintendo heeft al aangekondigd dat de mogelijkheden in de game in de nabije toekomst zullen worden uitgebreid, om het spel langer interessant te houden. Zo zijn nu nog alleen maar de 150 Pokémon beschikbaar die in 1995 werden geïntroduceerd, maar uiteindelijk zullen ook alle nieuwere Pokémon worden toegevoegd: het Pokémon-universum omvat inmiddels meer dan 700 zakmonstertjes. Daarnaast wordt binnenkort de Pokémon Go Plus geïntroduceerd: een draagbare accessoire waarmee de speler Pokémon kan proberen te vangen zonder op het scherm van zijn smartphone te kijken. Een Nederlandse verschijningsdatum voor dit apparaat is nog niet bekend.

Aandeel

De populariteit van Pokémon Go legt Nintendo geen windeieren. Het aandeel van het Japanse gamesbedrijf steeg maandag op de beurs van Tokio met bijna 25 procent. Het aandeel Nintendo staat nu op ruim 20.000 yen (180 euro) waard. De martkwaarde van het bedrijf bedraagt nu omgerekend 25,5 miljard euro.

Verdienmodel

Pokémon Go is gratis te installeren en te spelen. De game heeft een winkel waar je voor echt geld speciale voorwerpen kunt kopen die het gemakkelijker maken om Pokémon te vinden of sterker te maken. Deze voorwerpen zijn niet op andere manieren te verkrijgen, maar ze zijn ook niet per se nodig om de game te kunnen spelen. Dit zogenoemde 'free-to-play'-systeem is voor veel appontwikkelaars een populair verdienmodel.

Zo'n spelletje spelen in de buitenlucht, gaat dat altijd goed?

Buiten rondwandelen om fantasiewezentjes te vangen, te trainen en ze strategisch tegen andere teams in te zetten: het klinkt als onschuldig vermaak, en voor de meeste mensen is het dat ook. Toch is er ook een schaduwzijde: het spel leidt nu al tot uiteenlopende problemen. Er gebeuren ongelukken doordat spelers onvoldoende oog hebben voor hun omgeving, bedrijven hebben hinder van spelers die zich voor hun deur verzamelen en criminelen houden zich op populaire locaties op om spelers te beroven. Een paar recente voorbeelden uit het nieuws:

In de VS en Australië hadden verschillende politiebureaus en brandweerkazernes hun handen vol aan het wegsturen van mensen die ongevraagd binnen kwamen 'omdat er een zeldzame Pokémon in het gebouw aanwezig zou zijn'.

Een man die met zijn familie in een oude kerk in Massachusetts woont, kreeg ineens wel erg veel auto's voor zijn deur. Zijn woning bleek te zijn aangemerkt als Pokémon Gym. Hij kon er nog wel om lachen, maar vond het wel vervelend dat zijn oprit constant geblokkeerd werd door strijdende Pokémontrainers, meldde hij op Twitter. Hij zei te vrezen dat andere mensen met hetzelfde probleem misschien anders zullen reageren. In veel Amerikaanse staten mogen mensen hun woning met (desnoods dodelijk) geweld tegen indringers verdedigen.

De 19-jarige Shayla Wiggins uit Wyoming vond tijdens een zoektocht naar Pokémon iets heel anders: er dreef een lijk in de rivier. De politie heeft het lichaam van een nog onbekende man uit het water gevist.

In de Amerikaanse staat Missouri maakten criminelen misbruik van de Pokélure, een speciaal voorwerp in het spel waarbij Pokémon tijdelijk aangetrokken worden tot een specifieke Pokéstop-locatie, waarna iedereen ze kan vangen. Nietsvermoedende spelers die de Pokéstop bezochten werden beroofd door de criminelen, die in een zwarte BMW zaten te wachten en een pistool bij zich hadden.Ook in Nederland is er al een incident geweest: in Tilburg werden drie mensen in de nacht van vrijdag op zaterdag overvallen tijdens een nachtelijke zoektocht naar Pokémon.

Pokéstop

Idee

Het idee voor Pokémon Go ontstond in 2013, toen Nintendo in samenwerking met Google bij wijze van 1 aprilgrap plaatjes van Pokémon verstopte in de standaard kaartenapplicatie van Google. Van daaruit was het nog maar een kleine stap naar een spel waarbij mensen écht Pokémon kunnen vangen in hun eigen omgeving.

Beeld Pokemon GO
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden