Rubriek Lezersdilemma

Partijdige grensrechter verpest de voetbalwedstrijden

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Het dilemma

Elke zaterdag speelt ons damesteam zijn voetbalwedstrijden. De sfeer op de club is gemoedelijk, een aantal mensen is vrijwilliger en elke zaterdag aanwezig. Voor veel vrijwilligers is de voetbalclub een belangrijk onderdeel van hun leven. Zo ook voor onze vaste grensrechter. Elke zaterdag vlagt hij met veel plezier en enthousiasme onze wedstrijd. Hij vlagt erg partijdig in ons voordeel, met frustratie bij de tegenpartij als gevolg. Dit kan zelfs leiden tot opstootjes en staking van de wedstrijd. Wij vinden het moeilijk om hem nog te vragen voor onze wedstrijden. Hij haalt er duidelijk veel plezier uit maar zorgt er dus ook voor dat de wedstrijden uit de hand lopen en wij het minder leuk vinden.

Vrouw (29), naam bij de redactie bekend

Openheid

Jullie grensrechter heeft veel plezier in zijn weekendhobby en is loyaal aan de club. Zijn partijdigheid doet de club echter geen goed. Bespreek dit open met hem in plaats van zijn gedrag te vermijden. Het nadelige effect op de club moet leiden tot ander ‘vlaggedrag’. Ik zou hem vragen wat hij nodig heeft om te veranderen maar ook duidelijk zijn; het gesprek eindigen door met hem af te spreken dat hij een (met hem af te spreken) aantal wedstrijden de tijd krijgt om te verbeteren. Het resultaat moet onpartijdigheid zijn met sportief vlaggedrag. 

Freek Bronda (55), Thesinge 

Vraag iemand anders

Niets zo frustrerend als een partijdige grensrechter. In het amateurvoetbal is dit vaak een extra slot op de deur. Zelf heb ik als snelle rechts/linksbuiten vaak ten onrechte buitenspel gestaan door toedoen van partijdige en onkundige grensrechters.  Een stelling van mij is dat de KNVB/UEFA/FIFA per direct de buitenspelregel moet afschaffen. Dit voorkomt een hoop gedoe, frustratie en ellende op alle voetbalniveaus. Maar dit lost jullie probleem natuurlijk niet direct op. Mijn advies: vraag iemand anders die eerlijker vlagt. Hoewel dit misschien niet leuk is voor de persoon in kwestie, voorkomt het een hoop frustratie voor jullie team, de tegenstanders en het publiek.

Nico Tan (48), Wageningen 

Confronteer hem niet direct

Deze grensrechter zal ervan overtuigd zijn dat hij, door vaak in jullie voordeel te vlaggen, juist goed bezig is voor zijn club. Hem rechtstreeks hiermee confronteren is daarom lastig en zal hem verwarren; ik doe het op deze manier toch juist goed? Om deze reden is het beter dat jullie het clubbestuur hiervoor inschakelen. Zij kunnen hem erop aanspreken dat hij de club juist van dienst is als hij vanaf nu eerlijk vlagt.

Estelle Tonk (30), Bemmel

Naar het bestuur

Jullie komen hier als team niet uit. Ik weet dit als actief voetballer en als ex-voorzitter van een voetbalclub. Ga in gesprek met het bestuur van de club. Ook daar zal de terugkerende onrust rond wedstrijden van jullie team opgevallen zijn. Het bestuur kan een paar wedstrijden het gedrag van de grensrechter observeren en hem dan duidelijk maken dat hij zich beter op een andere manier nuttig kan maken als vrijwilliger bij de club.

Wim Benneker (65), Garmerwolde

Geef hem een andere functie

Vraag hem als (assistent)coach of teammanager; hij geeft duidelijk meer om de winst van jullie team dan om het leiden van een eerlijke wedstrijd. Voor hem zal het een mooie promotie zijn en op die manier kan hij zich helemaal uitleven in het belang van jouw team: aanmoedigen, juichen bij een doelpunt, af en toe een tactische aanwijzing geven, water halen in de pauze en bier aan het einde van de pot – wel even opletten dat hij daarbij de tegenstander niet vergeet. Zo heeft jouw team er een fan voor het leven bij!

Marjolijn Wentink (53), Bilthoven

Over twee weken: zal ik stiekem doorgaan met online flirten?

Onlangs ‘betrapte’ mijn partner me bij het internetflirten. Voor mij is het een onschuldig spel maar zij was er nogal van streek van en betichtte mij van geestelijke ontrouw. Ik ben er niet verslaafd aan en het is geen compensatiegedrag. Het geeft alleen wat extra pret. Moet ik hier voorgoed mee stoppen, ik wil mijn partner immers niet kwetsen, of kan ik stiekem doorgaan onder het motto: gun ‘die oude bok’ toch dit pleziertje zolang het nog kan?

Man (69), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden