Parlement stemt in met bijdrage 80 miljoen voor Rembrandts

Het kabinet heeft dinsdag toestemming van zowel de Eerste als de Tweede Kamer gekregen om 80 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aankoop van de door Rembrandt geschilderde portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit.

Michiel Kruijt en Raoul du Pre
Maerten Soolmans Beeld anp
Maerten SoolmansBeeld anp

Volgens minister Bussemaker van Cultuur is 'de tijd die we hebben beperkt' en is daarom aan beide Kamers gevraagd snel in te stemmen. Zo'n haast is vrij uitzonderlijk. Een grote meerderheid in de Tweede Kamer stemde voor. Alleen PVV, Groep Kuzu/Öztürk en 50Plus waren tegen. De Eerste Kamer was gisteravond niet in staat om bij elkaar te komen, maar de fractievoorzitters zegden in overgrote meerderheid hun steun toe.

Het Rijkmuseum is verheugd over de steun van het parlement: 'Wij wachten nu het voorstel van de regering af om beide portretten te verwerven.' Het is geen geheim dat het museum in Amsterdam een aankoop samen met museum het Louvre in Parijs nog steeds als een minder aantrekkelijke optie ziet. Directeur Wim Pijbes is al maanden bezig om 80 miljoen euro bij particulieren te werven, zodat met de financiële steun van het kabinet de beide portretten voor 160 miljoen kunnen worden aangekocht.

Donderdag maakte de Franse minister van Cultuur, Fleur Pellerin, bekend dat zij in staat is om een van de twee portretten te verwerven dankzij een gift van 80 miljoen euro van de centrale bank. Ingewijden gaan ervan uit dat er een Frans-Nederlandse aankoop komt, al was het maar omdat Pellerin alsnog de door haar gegeven exportvergunning voor een of beide doeken zou kunnen intrekken.

Volle pond

Minister Dijsselbloem van Financiën zei gisteren dat het kabinet niet het volle pond zal betalen indien Nederland slechts een van de twee portretten koopt. 'Waarom zou de overheid het alleen moeten financieren?', was de retorische vraag die hij stelde. In dat geval zou er dus nog steeds een bijdrage moeten komen van het Rijksmuseum.

Bussemaker liet tijdens het debat niet doorschemeren welke optie de voorkeur heeft van het kabinet: een gezamenlijke aankoop door het Louvre en het Rijkmuseum of verwerving van beide schilderijen door het Rijksmuseum. Verwacht wordt dat zij vandaag een brief aan de Kamer stuurt met het definitieve voorstel.

De PvdA-bewindsvrouw heeft samen met haar Franse collega deze zomer een brief gestuurd naar de mede-eigenaar van de doeken, Éric de Rothschild. Daarin stond dat zij weten dat De Rothschild overleg heeft gehad met het Louvre en daarna met het Rijksmuseum, maar dat een gezamenlijke aankoop ook een mogelijkheid is. De portretten zouden dan afwisselend in Amsterdam en Parijs worden tentoongesteld.

Oopjen Coppit Beeld anp
Oopjen CoppitBeeld anp

De Rothschild liet daarop weten een voorkeur te hebben voor een totaal-aankoop door het Rijksmuseum. Maar hij schreef ook dat hij geen bezwaar heeft tegen een gezamenlijke aankoop, mits de gevraagde koopsom binnen dezelfde beperkte tijd - vermoedelijk voor het einde van dit jaar - op tafel wordt gelegd. Zeven fractievoorzitters in de Tweede Kamer riepen daarna het kabinet op om beide werken naar Amsterdam te halen. Het kabinet zegde daarop 80 miljoen toe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden