Parel onder de spookfilms

Een ongewone tijd en een ongewoon decor voor een horrorfilm: het Finse Sauna speelt zich af in een hoognoordelijk, drassig niemandsland, waar anno 1595 een Zweeds-Russische commissie de nieuwe grenzen van Zweden bepaalt na een 25-jarige oorlog tussen beide landen....

Hoofdpersonages zijn de twee broers die Zweden vertegenwoordigen; door geweld en hopeloosheid getekende veteranen, waarvan de oudste, Eerik, zich met een gapende leegte geconfronteerd ziet nu de oorlog voorbij is.

‘74’, herhaalt hij alsmaar, nadat hij een boer die hen onderdak verleende, aan het mes geregen heeft. Het 75ste slachtoffer wordt de dochter van de boerin, die hij, zonder dat zijn broer Knut het weet, levend begraven achterlaat. Niet lang daarna begint Knut spoken te zien, die op hun hoeven steeds dichterbij komen en hun knokige armen naar hem uit steken.

De historische context wordt in de loop van de film steeds minder relevant; wanneer de commissie in een geheimzinnig moerasdorpje strandt, wint het mooi opgebouwde spookverhaal het allengs van de grote geschiedenis. Wat een verademing dat regisseur Annila zich dan niet beroept op gemakkelijke shockeffecten, martelpraktijken of rijkelijk rondgestrooide organen.

De nieuwe grenzen van Zweden worden in de openingsscène weliswaar met bloed getekend, en de finale is even surrealistisch als gruwelijk, maar verder blinkt Sauna vooral uit in suggestie en sfeer.

Een film die vooral gokt op schimmen die je in de verte tussen de bomen ziet staan, op mist en vreemde spiegelingen in het water, en op bouwvallen die met hun diepe duisternis een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op de personages. Sauna is een pareltje binnen het genre, dat best als voorbeeld zou mogen dienen voor Nederlandse filmmakers. Wanneer maakt eens iemand een echt enge film over geesten op de Peel of Hoge Veluwe?

* * * *

Sauna Antti-Jussi Annila. Distributeur: Shock

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden