NieuwsActivisme

Paradiso organiseert discussieavond over de zin en onzin van ludieke acties

Onder leiding van Bahram Sadeghi wordt in Paradiso gepraat over ‘kunst, activisme en de relativerende kracht van humor’.

Joost Pollmann
Een lid van de Russische protestgroep Pussy Riot op het veld van de WK-finale in 2018. Beeld AP
Een lid van de Russische protestgroep Pussy Riot op het veld van de WK-finale in 2018.Beeld AP

Leden van het Tsjechische kunstguerrillacollectief Ztohoven vervingen vorig jaar de presidentiële vlag op de Praagse Burcht door een grote rode onderbroek, als symbool voor ‘de vuile was’ van president Milos Zeman. Hun collega’s uit Duitsland van Das ZPS, of Centrum voor Politieke Schoonheid, plaatsten een verkleind Holocaustmonument in de tuin van Björn Höcke, de AfD-politicus die het grote oorlogsmonument in Berlijn een schande voor het Duitse volk heeft genoemd. En de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië werd afgelopen zomer kort onderbroken toen vier leden van de Russische actiegroep Pussy Riot het veld op stormden. Ze droegen politie-uniformen uit protest tegen onder meer de behandeling van demonstranten in Rusland.

Allemaal voorbeelden van wat vroeger ‘ludieke actie’ heette, oftewel het met lollige stunts aankaarten van serieuze problemen. Maandag 14 januari wordt hieraan in Paradiso een discussie gewijd onder de titel Putting the Fun back in Fundamentalism. Er zal worden gepraat over ‘kunst, activisme en de relativerende kracht van humor’, al kun je je afvragen of dat laatste wel klopt. Humor wordt door de kunstguerrilla als wapen ingezet, niet om te relativeren maar om publiek en politiek wakker te schudden.

De gespreksleider op deze avond is journalist Bahram Sadeghi, die bekend werd met zijn project ‘1000 dagen plastic’, waarbij hij op 250 vierkante meter tentoonstelde wat hij als consument in drie jaar aan plastic troep had verzameld. ‘Je kunt bij Pauw aan tafel gaan zitten’, zegt hij, ‘maar soms is het effectiever om belangrijke thema’s op een andere manier te benaderen.’ Sadeghi’s gasten zijn Maria Alyokhina van Pussy Riot, Matej Hajek van Ztohoven en Cesy Leonard van het Centrum voor Politieke Schoonheid. Hij zal hen kritisch ondervragen over de zin en onzin van activistische kunst.

Is ‘fun’ een geschikt middel om het over fundamentalisme te hebben? Wat is de concrete invloed op de politiek van wat soms ‘cartoonradicalisme’ wordt genoemd? En kan activisme eigenlijk wel ‘goede’ kunst opleveren? Het publiek in Paradiso mag meediscussiëren en wordt door de Israëlische verhalenverteller Abner Preis betrokken bij de interactieve performance You say you want a (r)evolution, die is geïnspireerd op een nummer van de Beatles. Ook wordt ter plekke een cursus georganiseerd waarin bezoekers wordt geleerd hoe je een trol maakt en een goede reaguurder wordt. Onder het motto ‘wees weerbaar tegen oprukkend populisme’.

Putting the Fun back in Fundamentalism, 14/1, Paradiso Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden