Papoea stammenstrijd West Nieuw-Guinea, 6 januari 2010

Een man van de Amungme-stam zou een vrouw van de Dani-stam hebben verkracht. Een half jaar geleden. Inmiddels is het moment gekomen voor de Dani zich te wreken, hun geesten beginnen zich te roeren....

Hans Aarsman

De strijd verloopt op gereglementeerde wijze, bijna als een sportwedstrijd, met gelijke wapens, in dit geval pijl en boog. De pijlen hebben inkepingen, je krijgt ze moeilijk uit een wond, ze breken af. De punt blijft achter en gaat zweren. Voor de strijd begint, stellen beide kampen zich op aan weerzijden van een vallei of een vlakte. Ze beginnen te joelen en rennen op elkaar af. Zodra ze binnen schootsafstand zijn, begint het schieten. In dit geval is het conflict uitgebroken in de havenplaats Timika, aangelegd voor de Grasberg-kopermijn. De Amungme waren de oorspronkelijk bewoners van de Grasberg. Ze zijn er verdreven, velen hangen nu rond in Timika. Een asfaltweg is door beide stammen uitgekozen voor de gevechten. Buiten Timika zijn er niet veel plekken op West Nieuw-Guinea waar asfalt te vinden is.

Al is het een strijd op leven en dood, op afstand heeft hij iets speels. Zo ravotten wij vroeger als cowboy en indiaantje. Wel liepen we er minder exotisch bij. Al die veren, armbanden, haarbanden, neusbotten, beschilderde gezichten. De krijgers dragen korte sportbroeken in bonte kleuren. Een van de mannen, met een paarsblauwe, is zonder pijl en boog, in zijn hand heeft hij een sigaret. Jut hij de boel op, houdt hij het overzicht? Een andere man heeft een plastic zakje om zijn arm gebonden, wat zou daarin zitten, vast iets bezwerends. Die zonnebril, op een andere foto, heel cool bovenop het hoofd geschoven. Bij ons stappen ze zo het terras op, daar trekken ze zo ten strijde.

Maar wat een beschaafde manier om conflicten met geweld uit te vechten. Er is geen wapenwedloop, al eeuwen niet. Je gebruikt geen wapens die de tegenpartij niet heeft. Je spreekt een moment af en een plek waar de strijd gaat plaatsvinden. Verrassingsaanvallen zijn er niet bij. Geen terrorisme, geen guerrilla. Het enige verschil met een sportwedstrijd is dat het een strijd op leven en dood is. Maar je doodt niet meer tegenstanders dan noodzakelijk. Na één dode houd je op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden