#Pannenkoekengate: schreef Parool 'goedmaakreportage' na valse beschuldiging?

Heeft het Parool zich met een positieve reportage over restaurant Boerderij Meerzicht schuldig gemaakt aan 'goedmaakjournalistiek'? NRC-columnist Marcel van Roosmalen meent van wel. Volgens hem komt de reportage namelijk voort uit een eerder akkefietje, waarbij zijn vriendin, Parool-columnist Eva Hoeke, het pannenkoekenrestaurant er ten onrechte van had beschuldigd een glas jus dubbel te hebben aangeslagen.

Boerderij Meerzicht in het Amsterdamse bos. Beeld ANP

In haar column van 21 juni (voor 25 cent te lezen in de online kiosk Blendle) beschrijft Hoeke hoe haar vriend een glas jus bijvult nadat per ongeluk een deel van het sap over de rand is geklotst. Bij de kassa krijgt hij te horen dat hij voor een dubbel glas jus moet betalen omdat hij een halfleeg glas had bijgevuld.

Het restaurant was niet blij met de column en vroeg om rectificatie: Van Roosmalen zou niet gemorst hebben, maar voor het afrekenen het glas half hebben leeggedronken en hebben bijgevuld. Het Parool bekeek videobeelden van Boerderij Meerzicht en moest het restaurant gelijk geven. Kort daarna drukte het Parool een rectificatie af: 'Dit (de column van Hoeke, red.) was een onjuiste weergave van de feiten. In werkelijkheid had de man voor de kassa al een paar slokken jus d'orange genomen, waarna hij het halflege glas bijvulde zonder dit bij het afrekenen te melden.'

Leuke sfeerreportage
Naast de rectificatie zou de krant volgens Van Roosmalen ook hebben besloten om 'een leuke sfeerreportage' te schrijven over Boerderij Meerzicht. Afgelopen dinsdag verscheen er een sfeerverslag van verslaggeefster Merel Straathof over het Amsterdamse familiebedrijf in het Parool met de kop 'Pannekoekenparadijs' (ook op Blendle).

Volgens NRC-columnist Van Roosmalen is de 'onmin' tussen krant en restaurant 'geruisloos in de doofpot, of beter gezegd koekenpan' verdwenen. 'De mooiste zin stond onder het artikel: op vertoon van de krant ontvangen alle gasten van Boerderij Meerzicht tot 1 november een zakje oudhollandse snoepjes bij hun goddelijke pannenkoek', schrijft hij vandaag in zijn column.

Het Parool wenst niet op de kwestie in te gaan. 'Ik heb geen commentaar op de column van Marcel van Roosmalen', laat hoofdredacteur Barbara van Beukering weten. Op Twitter smult men ondertussen van wat de #pannenkoekengate wordt genoemd.

Lelijke column
'Eva Hoeke heeft een hele lelijke column geschreven', laat Karin van Dantzig, de eigenaresse van het restaurant, telefonisch weten. 'Wij hebben de krant daarom gevraagd om een rectificatie te plaatsen. Na het zien van de beelden ging de hoofdredactie daarmee akkoord.'

De krant heeft vervolgens zelf besloten om een andere verslaggever een onafhankelijke reportage over het etablissement te laten schrijven, die dus positief of negatief zou kunnen uitvallen. Dat is het stuk met de kop 'Pannenkoekenparadijs' geworden, zo laat het restaurant weten.

Ordinaire dief
De kou met het Parool is na het plaatsen van de gevraagde rectificatie uit de lucht. Maar het restaurant is nog altijd woedend op Hoeke en Van Roosmalen, vooral na de NRC-column van vandaag. 'Van Roosmalen zou zich zijn ogen uit zijn kop moeten schamen,' zegt Sidney Springer, jurist van SBS Legal die de zakelijke belangen van Boerderij Meerzicht behartigt. 'Hij is een ordinaire dief die de pen misbruikt om zijn eigen gedragingen goed te praten. Hij heeft zich op een onbeschofte manier gedragen nadat hem terecht werd verzocht om een nieuw glas jus af te rekenen. Het verhaal dat vervolgens in het Parool verscheen was een zeer vernietigend artikel, een belediging voor ons restaurant.'

Wat Van Roosmalen nu in NRC schrijft, klopt dan ook van geen kant, aldus Springer. 'Nu is NRC dus aan de beurt. Wij gaan nu eerst de hoofdredactie benaderen voor een rectificatie. Wil de krant dat niet, dan proberen we het eventueel via een andere krant. Pas als laatste komt een gang naar de rechter in het vizier. Wie procedeert om een koe, geeft er een toe.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden