Pakte Sarkozy op 9 november een houweel?

Op zijn Facebookpagina vertelt de Franse president dat hij een stukje meehakte toen de Muur viel. Maar dat hij er vanaf het begin bij zou zijn geweest, lijkt toch niet geheel te kloppen....

Van onze correspondent Ariejan Korteweg

Parijs Was de Franse president Nicolas Sarkozy inderdaad op 9 november 1989 in Berlijn, zoals hij op zijn Facebookpagina vertelt? Of kwam hij een paar dagen later? Journalisten die de val van de Muur van nabij meemaakten, houden vol dat hij onmogelijk op de bewuste dag in Berlijn kan zijn geweest.

Sinds zondag heeft Nicolas Sarkozy op zijn Facebookpagina een bijdrage over de val van de Muur. Hij plaatste er een foto van zichzelf bij met een houweel in de hand, terwijl hij een stukje uit de Muur hakt. François Fillon – zijn huidige eerste minister – kijkt toe. De destijds 33-jarige Sarkozy was waarnemend secretaris-generaal van de conservatieve partij RPR, de twee jaar oudere Fillon was defensiespecialist.

Op zijn site vertelt Sarkozy hoe hij op de ochtend van 9 november 1989 van de val van de Muur hoorde en besloot spoorslags naar Berlijn af te reizen. Hij ging samen met de toenmalige partijleider en latere premier Alain Juppé. Fillon kwamen ze bij toeval tegen te midden van de feestvierende burgers aan de voet van de Brandenburger Tor.

De Franse politici haastten zich daarna naar Checkpoint Charlie, waar ‘families samenkwamen om het beton aan te vallen’, meldt de president. ‘Het begin van een periode van grote vrijheid in Europa. Het is die vrijheid die we nog steeds met Europa verdedigen.’

‘Onmogelijk dat hij 9 november in Berlijn was’, schrijft Alain Auffrey, voormalig correspondent van het ochtendblad Libération, op zijn weblog. ‘Op 9 november 1989 kon niemand in Berlijn – laat staan in Parijs – vermoeden dat de Muur zou vallen.’ Volgens hem vergist de president zich in de data. Ook Juppé kan zich desgevraagd niet herinneren wanneer de conservatieve delegatie naar Berlijn afreisde.

De vergissing wordt toegeschreven aan een overijverige medewerker van Sarkozy, die tot taak heeft de Facebookpagina van de president bij te houden. Sarkozy heeft 179.925 vrienden op Facebook en publiceert zo’n beetje wekelijks een nieuwe bijdrage. Vaak gaat de nieuwste aflevering over onderwerpen als monumentendag of de dag van de blinden. Soms reageert hij op de actualiteit, zoals na de commotie rond zijn zoon, Jean Sarkozy.

Bondskanselier Angela Merkel wordt woensdag aan de zijde van Sarkozy onder de Arc de Triomphe in Parijs verwacht om de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Ze is de eerste naoorlogse Duitse regeringsleider die de herdenking in Parijs meemaakt. De Franse regering wil de dag ook in het teken plaatsen van de verzoening van beide volkeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden