Paarse optreedpakken

Natuurlijk is de oudejaarsconference nog steeds een hoogtepunt in het televisieseizoen. Een eer ook voor de conferencier, want die treedt in de voetsporen van enkele grote voorgangers....

Maar een beetje pech had Jan Jaap van der Wal wel. Hij was met zijn programma Onderbelicht de laatste in een stoet cabaretiers die sinds de Kerst over het scherm hebben geparadeerd. Soms waren ze nog leuk ook. Alleen waren het er zoveel, dat je het op den duur wel wist. Het was net alsof er een week lang een diner uitsluitend bestaande uit toetjes werd gepresenteerd.

Van der Wal verdiende het hoofdgerecht te zijn in plaats van het laatste toetje, want na een wat nerveus begin kwam hij behoorlijk op dreef. Eindelijk wat steviger kost, die door hem werd opgediend rond het thema ‘beleid maken of de waarheid vertellen’. Je hoefde het niet voortdurend met hem eens te zijn en het programma was ook niet steeds om te lachen, maar zo nu en dan te moeten kauwen was wel zo prettig. Volgend jaar graag wat minder cabaretiers in de pre-oudjaarsdagen.

Dat zal wel een ijdele wens zijn, want als in Hilversum iets roetsjt, is het moeilijk de glijbaan af te sluiten. Dat bleek bijvoorbeeld bij het voor 40-plussers erg leuke Top 2000 à gogo. Vroegere pophelden bleken gewone mannen van middelbare leeftijd te zijn geworden, blij met de aandacht die ze kregen. Een enkeling verdacht ik er zelfs van weer bij zijn ouders thuis te zijn gaan wonen.

De Top 2000 was gestopt bij de tiende plaats en werd in de rest van de avond uitgemolken door de cabaretiers Remco Veldhuis en Richard Kemper. In het laatste uur mocht ‘professor’ Leo Blokhuis er nog eens overheen gaan. Dat was niet nodig. Veldhuis en Kemper wilden met alle geweld geestig zijn, iets waartoe de Top 2000 zich niet leent. Het is maar muziek, hoor. En Leo Blokhuis daalde van superieure kenner van de popmuziek af tot het niveau van de fan die alles mooi vindt zolang het lang haar draagt, beroemd is en er geluid uit komt.

Gelukkig werd de inzinking na middernacht weer goedgemaakt met Top 2000 in concert. Terwijl de jongeren de deur uit gingen, konden hun ouders naar onder anderen The Trammps kijken, die sinds hun laatste hit uit 1977 niets hebben veranderd aan hun danspasjes en alleen de paarse optreedpakken een maatje groter hebben laten maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden