Paar fraaie momenten, maar Neelie! is overvol en onrustig

In Neelie! valt weinig te bewonderen aan topvrouw Neelie Kroes. Ze is vooral een boze, harde, onaardige vrouw. Misschien is ze dat ook, maar in het theater is een beetje fantasie soms erg nodig.

Carine Crutzen in Neelie!. Beeld Claudia Kamergorodski
Carine Crutzen in Neelie!.Beeld Claudia Kamergorodski

'Neelie Kroes is een icoon: een vrouw die door alle glazen plafonds heen brak.' Aldus Theatergroep Suburbia in de flyer van de voorstelling Neelie!, biografisch theater over de voormalige VVD-coryfee, minister en eurocommissaris. Dat we vervolgens bijna twee uur lang naar een icoon zitten te kijken die bozig is, manipuleert, mannen naar haar hand zet, haar zoon verwaarloost en zonder enig gêne van politieke opvatting verandert, dat is dan toch wel raar. Want van een icoon verwacht je toch ook iets wat je kunt bewonderen.

De Neelie die Léon van der Sanden (script), Julia Bless (regie) en Carine Crutzen (titelrol) neerzetten is een harde, rechtse en onaardige vrouw. Misschien is ze dat ook, maar in het theater is een beetje fantasie soms erg nodig. Carine Crutzen doet geen moeite om echt op haar te lijken. Die frêle uitstraling van Kroes, dat weifelende media-optreden, dat zoeken naar woorden is hier vervangen door een actrice die voluit gaat - alsof helleveeg Martha uit Wie is er bang voor Virginia Woolf? is doorgeschoven naar dit politieke drama.

Neelie!
Theater
Door Theatergroep Suburbia, tekst Léon van der Sanden, regie Julia Bless.
18/10, Stadsschouwburg Velsen. Tournee.

Het script is nogal volgestopt met feiten. Ontluisterend zijn de scènes met Fokker-baas en proleet Frans Swarttouw, die ook haar minnaar was. De illustratie daarvan ontaardt in een potsierlijke vrijscène op de sofa. Naast Crutzen staan zes acteurs die naar behoren (vooral Dic van Duin als Bram Peper is sterk) van alles spelen, maar vooral ook meubilair op en af sjouwen.

Het maakt Neelie! als voorstelling overvol en onrustig. Met een paar fraaie theatrale momenten, en na afloop de veronderstelling dat Neelie zelf nooit #metoo zal hoeven gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden