P.C. Hooftprijs 2004 voor Cees Nooteboom

De internationaal meest befaamde Nederlandse schrijver Cees Nooteboom krijgt de P.C. Hooftprijs Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde in Den Haag woensdag bekendgemaakt...

Hij ontvangt de prijs 21 mei, de sterfdag van de renaissancedichter P.C. Hooft, in het Letterkundig Museum in Den Haag.

De jury stelt in zijn rapport dat het prozawerk van Cees Nooteboom wat betreft literaire zeggingskracht, reikwijdte en oorspronkelijkheid tot het beste behoort wat de afgelopen vijftig jaar in Nederland is voortgebracht.

Nooteboom - voor de massa vooral bekend van het verfilmde boek Rituelen - debuteerde in 1955 met Philip en de anderen. Naast zijn romans is hij ook bekend als dichter en schrijver van reisverhalen, zoals Berlijnse notities (1990) en De omweg naar Santiago (1992). Zijn werk is in twintig talen vertaald, maar vooral bekend in Duitsland en Spanje, waar hij ook geregeld verblijft. De laatste jaren stijgt zijn roem vooral in Turkije.

Met het Nederlandse lezerspubliek heeft Nooteboom altijd een moeizame relatie gehad. Hij is 'wereldberoemd' in het buitenland, maar was dat lange tijd niet in eigen land. Het zou de intellectuele stijl zijn die het Nederlandse publiek niet zou bevallen.

Zijn relatie met Nederland wordt pas weer hechter met de roman Rituelen in 1980. Sindsdien behoort Nooteboom tot de literaire top in de Lage Landen.

De schrijver ontving in 1992 al de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele werk. Daarnaast ontving hij ook veel buitenlandse prijzen, waaronder in 1982 de Pegasus-prijs van de Mobil Oil Company voor zijn bekendste roman Rituelen, en voor zijn hele oeuvre de Europese Aristeion-prijs (1993). Dit jaar kwamen daar nog de Hamburger Goethe-Preis en de Oostenrijkse staatsprijs voor literatuur bij.

De P.C. Hooftprijs is toegekend op voordracht van een jury onder voorzitterschap van de emeritus hoogleraar algemene literatuurwetenschap Elrud Ibsch, waarvan verder deel uitmaakten de romanschrijvers/essayisten Herman Franke, Bas Heijne en Barber van de Pol, en de Franse diplomaat en vertaler Philippe Noble.

Recente eerdere laureaten in het genre proza waren Gerrit Krol (2001), F.B. Hotz (1998) en A. Alberts (1995). Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.