Tv-recensieHaroon Ali

Özcan ‘Eus’ Akyol is verdwaald in medialand

Ik ben een vervelende, arrogante Amsterdammer, maar houd wel mijn ogen open voor alles wat zich in dit mooie land afspeelt. Dus zat ik dinsdagavond klaar voor Eus in Medialand, het NTR-drieluik waarin AD-columnist en ‘fundamentalistische Deventenaar’ Özcan Akyol de ‘vermeende mediakloof’ onderzoekt. De eerste aflevering schiet gelijk alle kanten op. De mensen in Terneuzen mogen even klagen dat hun nieuwe sluis nooit in het nieuws komt. Daarna gaan we snel naar de blokkeer-Friezen in Leeuwarden, die nou net een groep is die álle landelijke media haalde. Ook stelt ‘Eus’ dat niemand in de hoofdstad naar piratenmuziek luistert, vanwege sociaal-economische verschillen. Nou, kom maar eens kijken in de cafés bij ons in de Jordaan.

Het is goed dat Eus het harde werk bij de Twentse krant Tubantia belicht, maar hij vergeet voor het gemak dat Hart van Nederland en EditieNL dagelijks zo’n anderhalf miljoen kijkers van regionaal nieuws voorzien. Dus is de ‘Hilversumse bubbel’ zo hermetisch afgesloten als Eus stelt, zijn de contrasten echt zo groot? Hij werd deze week ook ingehaald door de actualiteit. Dankzij de naderende Provinciale Statenverkiezingen staan regionale thema’s prominent op de agenda van alle landelijke nieuwsprogramma’s. Maandag werd bij NOS Nederland Kiest uitvoerig gedebatteerd over de woningnood in Gelderland en de duurzaamheid van de landbouw in Noord-Brabant. O ja, en over de files in Zuid-Holland, maar dat hoort bij de Randstad, dus dat telt niet.

Özcan Akyol interviewt Seye Herke Brinkman in zijn NTR-serie 'Eus in medialand'.Beeld NTR

De redactie van Pauw & Jinek: De Verkiezingen verhuisde voor twee dagen de hele boel naar Loppersum in Groningen, het epicentrum van de gasbevingen. Dat leidde dinsdagavond tot een bijzondere uitzending, waar inzichtelijk werd gemaakt wat de emotionele schade is van de bevingen, hoe kinderen opgroeien met gefrustreerde ouders die nu al jaren knokken voor schadevergoedingen en gerechtigheid. Pauw en Jinek mogen dan coryfeeën zijn van de gevestigde orde, ze behandelden het thema met respect en compassie. Ook gaf actievoerder en ‘Groninger van het Jaar’ Freek de Jonge een vurig betoog tegen Haagse arrogantie, wat kon rekenen op luid gejuich van het lokale publiek. De problemen buiten de Randstad worden dus echt wel belicht.

Wat wil Eus nou eigenlijk? Schoppen tegen het media-establishment waar hij inmiddels zelf deel van uitmaakt? Boze burgers optrommelen voor makkelijke tv die nergens de diepte ingaat? Zo neemt hij Seye Herke Brinkman, ‘dat is die man met die klompen en een uniform’, mee naar een bijeenkomst van mannelijke feministen in Amsterdam. Eus zegt dat de Fries ‘bijna als een karikatuur overkwam’, dus je kunt zijn reactie al uittekenen. ‘Bent u getrouwd of bent u homo?’, vraagt Seye aan de feminist. Zo bevestigt Eus de tegenstellingen die hij zegt te willen bestrijden. Dinsdag zat hij ook bij grachtengordelbolwerk DWDD, waar hij Matthijs van Nieuwkerk beticht van hoofdstedelijke tunnelvisie. Maar als Matthijs hem een eigen thema-uitzending aanbiedt, mompelt Eus: ‘Nou, het wordt niet zo anders, denk ik, dan wat jij doet.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden