Overwinning Vodafone kans voor nieuw huwelijk KPN

Het stof is nog niet neergedaald na het gevecht tussen Vodafone en Mannesmann, maar de vraag wordt al gesteld: wie is de volgende?...

Van onze verslaggever

Zeker is dat Vodafone en Mannesmann zelf voorlopig geen doelwit vormen, hoewel niemand zich nog aan een voorspelling durft te wagen. Na het samengaan van de twee telecomreuzen ontstaat het op vier na grootste bedrijf ter wereld. Alleen de Amerikaanse bedrijven Microsoft, General Electric en Cisco Systems zijn meer waard op de beurs.

De nieuwe combinatie lijkt onverslaanbaar. Hoewel de markt voor mobiel bellen nog lang niet volwassen is, zet het bedrijf in op dé ontwikkeling van de komende jaren: de combinatie van zaktelefoon en Internet. Vodafone nam vorige week een eerste stap door een Internet-bedrijf op te zetten met het Franse Vivendi.

Intussen zijn telecombedrijven met vergelijkbare ambities vooral bezig met het voorspel: groot worden. De schijnwerpers zijn onder meer gericht op KPN, dat een oogje heeft op het Britse Orange. Beleggers verwachten in elk geval veel van KPN, want het aandeel beleefde vrijdag zijn grootste stijging ooit.

Vodafone kwam met zijn bod nadat Mannesmann in oktober de Britse mobiele aanbieder Orange kocht. Dat bedrijf runt samen met KPN het grootste mobiele belbedrijf van België.

Nu Orange in bezit komt van Vodafone, zal laatstgenoemd bedrijf zijn snelgroeiende concurrent moeten afstoten, om problemen met de mededingingsautoriteiten te voorkomen.

KPN ambieert een plekje in de Europese topdrie en zal daarvoor - in de vaak geciteerde woorden van (nu nog) topman Wim Dik - 'tweemaal moeten trouwen'. Het eerste huwelijk was in december, toen met hulp van BellSouth het Duitse E-plus werd ingelijfd.

Tot de kanshebbers voor Orange wordt ook France Telecom gerekend, in Nederland actief via Dutchtone. De koper zal een flinke bruidsschat moeten meenemen: bijna 110 miljard gulden. De strijd Vodafone-Mannesmann heeft de koersen van telecombedrijven doen exploderen.

De eerste signalen dat de grootste overname aller tijden toch een 'vriendelijk' einde zou krijgen, kwamen woensdag uit Düsseldorf. Reporters registreerden de landing van het privé-vliegtuig van Chris Gent, topman van Vodafone AirTouch.

Officieel arriveerde Gent slechts voor een televisie-interview, maar toen zijn limousine werd gesignaleerd bij het hoofdkantoor van Mannesmann was de reden van zijn komst duidelijk. Managers van beide kemphanen gaven toe dat al dagen werd gewerkt aan een compromis.

Volgens het donderdagavond bereikte akkoord - vier dagen voor het bod van Vodafone afliep - krijgt Mannesmann 49,5 procent in de nieuwe onderneming. Vrijdag gaven de commissarissen van Mannesmann groen licht.

Daarmee heeft Gent toch zijn zin: controle over een bedrijf met wereldwijd 42 miljoen klanten. Hij wordt bovendien zelf de baas.

Gent reisde de wereld rond om Mannesmanns aandeelhouders persoonlijk te bewegen hun stukken in te ruilen voor aandelen Vodafone. Want de deal van ruim 400 miljard gulden - het bedrag liep steeds verder op door stijging van de koersen - is vooral een papieren transactie. Geen bedrijf ter wereld kan een dergelijk bedrag bijeen brengen, betaling vindt dan ook plaats door aandelenruil.

Grote winnaars zijn in elk geval de adviserende banken en advocaten. Zij ontvangen gezamenlijk zo'n 2 miljard gulden als dank voor hun diensten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden