Review

Overvloedig gelaagde roman onderschat lezersempathie

Doornroosje, Sneeuwwitje, Brünnhilde. In sprookjes liggen zij te slapen tot een man hen wakker kust. In de Griekse mythe van Selene en Endymion zijn de rollen omgedraaid. Daar is het de maangodin die de schone jongeling in zijn slaap kust. Zonder hem wakker te maken. Allard Schröder (1946) baseert zijn roman De schone slaper op deze mythe.

Cover van De schone slaper. Beeld
Cover van De schone slaper.Beeld

Sélène Maria Richter staat aan het hoofd van 'het Concern', een schimmig internationaal bedrijf. Met trots draagt ze haar bijnaam: 'de Haai'. Vrienden heeft ze niet. Ze heeft zichzelf een bikkelharde houding aangemeten om het mysterieuze 'kolkend zwarte oog' van haar innerlijk te kluisteren. Dat innerlijk begint zich te roeren wanneer haar beeldschone neef Endy zijn intrek neemt in haar huis. De jongen wekt het verlangen in haar op hem te bezitten. Niet op een liefdevolle, maar op een sadistische manier.

De schone slaper

Fictie
Allard Schröder
De Bezige Bij; 173 pagina's; euro 19,99

Om Sélène levendigheid in te blazen zet Schröder in op psychologische gelaagdheid. Daarvoor rukt hij allerlei thema's aan. Sélènes strengreligieuze opvoeding, een incestueuze relatie met haar broer die spoorloos verdwijnt en de manier waarop Sélène zichzelf ziet: als een narcist en estheet. En dan is er nog de wilde Justine, die Sélène verleidt tot losbandigheid.

Het gevaar van een overvloed aan duiding ligt op de loer. Sélène heeft als kind een pantser ontwikkeld dat haar 'kwetsbaarheid' en 'verwarde innerlijk' moet afschermen. Het verdwijnen van haar broer vormt haar 'angst' om tot 'woede'. Haar scherpe tong is haar middel om het verleden 'te vermoorden'. Gebeurtenissen beginnen haar 'langzaam te slopen'. Zaken die je graag zou willen meebeleven, maar Schröder presenteert ze als voldongen feiten. Alsof hij niet vertrouwt op het vermogen tot inleving of de verbeeldingskracht van de lezer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden