Overname TMG door Talpa lijkt van de baan na uitspraak Ondernemingskamer

John de Mol heeft zware averij opgelopen bij zijn pogingen alsnog de Telegraaf Media Groep (TMG) in handen te krijgen. De Ondernemingskamer wees dinsdagavond zijn eis af voor een onafhankelijke supercommissaris en een onderzoek naar de gang van zaken. Volgens de rechter is er geen reden te twijfelen aan de juistheid van het gevoerde beleid bij TMG.  

John de Mol Beeld anp

Dit is een overwinning voor het Vlaamse Mediahuis en VP, het investeringsvehikel van de familie Van Puijenbroek, sinds jaar en dag grootaandeelhouder van TMG. De combinatie heeft al 60 procent van de aandelen TMG in handen en kan nu verder gaan met de overname van de uitgever van onder meer de grootste krant van Nederland. VP/Mediahuis biedt 6 euro per aandeel TMG, 50 cent minder dan De Mols Talpa.

Vanwege het belang van rust en zekerheid voor TMG kozen de commissarissen begin maart echter toch voor het bod van VP/Mediahuis, in Nederland al eigenaar van onder meer NRC Media. De Vlamingen zouden meer oog hebben voor het vlaggenschip van TMG, de krant, terwijl De Mol en zijn getrouwen eerder een entertainmentconcern in gedachten hadden. Twee topbestuurders van TMG werden door de commissarissen geschorst, een ongekende stap, omdat ze deze keuze tegen Talpa niet wilden steunen.

Geen eerlijke kans

De Mol stapte daarop naar de rechter, omdat zijn hogere bod geen eerlijke kans zou hebben gekregen. De boze mediamiljardair kreeg daarbij steun van onder meer beleggersvereniging VEB. Afgelopen donderdag volgde een zitting vol modder gooien over en weer. Maar volgens de Ondernemingskamer hebben de commissarissen van TMG niet onjuist gehandeld bij hun keuze voor VP/Mediahuis.

Er lag al sinds de zomer een bod, waarmee weinig vooruitgang werd geboekt, terwijl het steeds slechter ging met TMG. Het harde ingrijpen en de duidelijke keuze van de commissarissen waren verdedigbaar, omdat de deal met VP/Mediahuis in gevaar dreigde te komen. Om diezelfde reden is het schorsen van de twee bestuurders ook verdedigbaar, aldus de Ondernemingskamer.

Geert-Jan van der Snoek (CEO) en Leo Epskamp (CFO) van TMG tijdens de behandeling van de Ondernemingskamer die het verzoek van Talpa om een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Telegraaf Media Groep behandelt. Beeld anp

'Rust voor de onderneming'

De winnaars reageerden dinsdagavond tevreden. 'Dit betekent rust voor de onderneming', aldus een woordvoerder van Mediahuis. Hij verwacht dat de overname voor de zomer kan worden afgerond. De advocaat van commissaris en grootaandeelhouder Guus van Puijenbroek was 'heel blij'. 'Er is nu een belangrijk obstakel genomen. Het is nu aan de aandeelhouders en een meerderheid staat achter het bod van VP en Mediahuis.'

Maar ook na de uitspraak van de Ondernemingskamer staan de twee partijen lijnrecht tegenover elkaar. Talpa liet dinsdagavond weten 'teleurgesteld' te zijn en zich te beraden op vervolgstappen. De grote vraag is wat de boze De Mol gaat doen. Hij heeft 26,7 procent van de aandelen in TMG en kan daarmee als grootaandeelhouder blijven dwarsliggen tegen VP/Mediahuis.

Ook kan hij in cassatie gaan tegen het besluit van de Ondernemingskamer. De Mol zei eerder in een interview met De Telegraaf dat hij 'na enige tijd' zijn conclusies zou trekken als er sprake is van een patstelling op aandeelhoudersniveau. Dit om TMG niet te beschadigen.

De vraag is of dat moment na de nederlaag bij de Ondernemingskamer is gekomen. VP/Mediahuis hebben steeds gezegd dat Talpa welkom is om te praten. Zo zou De Mol er een voor hem zo gunstig mogelijke deal kunnen proberen uit te slepen voor de dingen die Talpa al doet voor TMG. Beide bedrijven hebben gezamenlijk een radiotak, waarin Talpa de meerderheid heeft. Ook maakt Talpa videoproducties voor TMG.

Beeld anp

Meer over de strijd bij TMG

Wat is er precies aan de hand bij de Telegraaf Media Groep? Vijf vragen en antwoorden over de machtsstrijd.

In het Amsterdams Paleis van Justitie vond vorige week donderdag de rechtszaak plaats over de overname van Telegraaf Media Groep. Er heerste een grimmige sfeer.

'Bij TMG is publiekelijk een chaos ontstaan die zelfs de fluwelen revolutie van Ajax doet verbleken', schreef Peter de Waard in zijn column. (+) 'Iedereen valt over iedereen, waardoor een onontwarbare knoop resteert die de vennootschapsadvocatuur aan de Zuidas doet likkebaarden.'

John de Mol stapte begin deze maand naar de rechter om de Telegraaf in handen te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden