Overlijden amper en kil op televisie gemeld

Ook na haar dood bleek hoe omstreden de filmmaakster Leni Riefenstahl in Duitsland is. De nieuwsuitzendingen op televisie brachten het bericht dinsdag pas na alle andere onderwerpen....

Van onze correspondent Philippe Remarque

In plaats daarvan kritiseerde staatsminister van Cultuur Christina Weiss Riefenstahl, omdat ze na de oorlog nooit spijt heeft getoond over haar nauwe band met het nazi-regime. Ze had haar werk 'lichtvaardig in dienst van de mensenverachtende nazi-propaganda gesteld'.

Toch zei Weiss ook dat Riefenstahl 'met haar talent filmische middelen vond die nu tot de esthetische canon behoren'. Haar Beierse collega noemde Riefenstahls esthetiek zelfs baanbrekend.

Volgens Hilmar Hoffmann, ex-directeur van het Goethe Instituut die zich kritisch met haar heeft beziggehouden, was Riefenstahl een voorbeeld voor veel regisseurs in de wereld. 'Nu ze dood is, kunnen we een onderscheid maken tussen het esthetische genie Leni Riefenstahl en haar politieke verstrikkingen', zei hij.

Triumph des Willens en Olympia, de twee films die internationaal werden bekroond en haar wereldberoemd maakten, zijn in Duitsland nog steeds niet te krijgen. Niettemin kreeg Riefenstahl de laatste jaren ook in Duitsland meer waardering.

Er waren grote tentoonstellingen over haar leven en werk, zelfs in het prestigieuze Haus der Geschichte in Bonn, waar overigens wel werd geprotesteerd. Op haar honderdste verjaardag kwamen Duitse sterren haar feliciteren. In het buitenland had Riefenstahl bewonderaars als Mick Jagger en Michael Jackson.

Bij haar 101ste verjaardag, twee weken geleden, was Riefenstahl door een kankeroperatie al te zwak om feest te vieren. Ze leefde teruggetrokken in haar huis aan de Starnberger See onder München. Maandagavond overleed ze in haar slaap. 'Haar hart is gewoon blijven stilstaan', zei haar veertig jaar jongere levens- en duikfilmpartner Horst Kettner.

Vrijdag wordt Riefenstahl gecremeerd in München.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden