BladLust for Life

Overlever Iggy Pop en de verbogen palmbomen in de Avro-studio

Iggy Pop op de cover van Lust for Life. Beeld
Iggy Pop op de cover van Lust for Life.

Op de voorkant van de jubileumeditie van Lust for Life staat een vrolijke man met lang, sluik haar en spierwitte tanden: Iggy Pop (73). Helemaal opvallend is dat hij een kerngezonde indruk maakt.

De keuze voor Pop op de cover is volkomen terecht. Hij is de naamgever van het ‘maandblad over muziek en meer’ dat tien jaar bestaat en deze maand het honderdste nummer presenteert. Lust for Life, de single, was een coproductie met David Bowie in 1977.

Legendarisch was een optreden van Pop in het tv-programma Toppop. Met een uitgemergeld lichaam – Pop was nogal aan de drugs – sloeg hij de boel kort en klein en smeet hij met wat kamerplanten. Een ontbloot bovenlijf met een paar strepen bloed zette het optreden veel luister bij. ‘Here comes Johnny Yen again, With the liquor and drugs and the flesh machine.’ Het staat gelukkig allemaal op YouTube.

Een eeuwigheid later wordt Pop in Lust for Life geëerd als een van de ‘levende legendes’ of zelfs ‘overlevers’ van de rockmuziek. Ook Eric Clapton, Nick Cave, Golden Earring en Paul McCartney werden opgenomen in de eregalerij der oude glorie. Van nieuwe muziek heeft Lust for Life het nooit moeten hebben. De blik wordt veelal op het verleden gericht.

Zonder onderzoek kan met een gerust hart worden geconcludeerd dat de doelgroep van het blad bestaat uit oudere mannen. Die zullen zonder twijfel genieten van een interview met Denny Laine, de frontman van Moody Blues die in 1971 toetrad tot Wings, de band van Paul McCartney. De blijmoedige foto waarop ook de vrouw van McCartney staat, Linda, roept een diep verlangen naar vroegere tijden op.

Iggy Pop, dat is andere koek. Robert Haagsma interviewde hem in 2010 en schreef voor de jubileumeditie een portret van de Amerikaan. In een tweede stuk wordt het geruchtmakende optreden van Pop in 1977 in Toppop gereconstrueerd, wat een goed idee is.

Presentator Ad Visser heeft, zoals altijd, uitstekende teksten. Het probleem, zo vertelt hij, is dat hij door de mythevorming nauwelijks de feiten nog van de fictie kan onderscheiden. ‘Heel lang wist ik niet of ik wel bij de opnamen aanwezig was.’

Het leek anders, maar volgens Visser deed Iggy Pop destijds in de Avro-studio alles volgens een nauwgezet plan: ‘Wat moet zo’n zanger anders doen bij een nummer als Lust for Life? Een beetje stilstaan?’ Bovendien viel het met de schade reuze mee, aldus Visser. ‘Een paar verbogen palmbomen, verder niets.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden