Overheid oefenent voor internationale cyberaanval

Negen ministeries en een aantal overheidsdiensten doen donderdag mee aan een internationale crisisoefening waarbij gesimuleerd wordt dat een computervirus wereldwijd miljoenen computers besmet en ICT-systemen platlegt. Het gaat om de Amerikaanse oefening Cyber Storm III. Vijftien landen nemen deel aan de simulatie.

Tijdens de oefening hacken nepvijanden veiligheidsinfrastructuur gebruikt door bedrijven, overheid en consumenten om online transacties te verifiëren, zoals bijvoorbeeld bij online bankieren gebeurd. Dat doen ze om de betrouwbaarheid en relaties tussen spelers te verstoren, voordat ze belangrijke infrastructuur, banken en bedrijven aanvallen.

De deelnemers moeten oplossingen bedenken voor wanneer er bijvoorbeeld op wegen, stations en luchthavens chaos ontstaat door het uitvallen van verkeers- en reizigersinformatie.

Politie en brandweer

Ook leren ze wat ze moeten doen om de economische schade te beperken als de economische handel stil komt te liggen. De buitenwereld merkt niets van de oefening. Politie en brandweer rukken gewoon uit als daar een melding binnenkomt.

'In de kern gaat deze oefening over incasseringsvermogen, kunnen we omgaan met het uitvallen van basisaspecten van het moderne leven?', meldt het persbericht van het Amerikaanse Cybersecurity and Communications Integration Center. 'We gebruiken het internet om zichzelf aan te vallen', zegt directeur Brett Lambo van het Amerikaanse Homeland Security's Cyber Exercise Program.

'Er is een reële kans dat de Verenigde Staten in de toekomst getroffen wordt door een destructieve cyberaanval. Daar moeten we op voorbereid zijn', zei generaal Keith Alexander vorige week. Alexander is hoofd van een nieuwe cyberoorlog-afdeling.

Derde keer

Het is de derde keer dat deze wereldwijde oefening plaatsvindt. Er worden 1500 verschillende aanvallen gesimuleerd, met de nadruk op (het vervalsen van) identiteit, vertouwensrelaties en digitale certificaten.

De simulatie test het nieuw ontwikkelde National Cyber Incident Response Plan, in gang gezet door president Barack Obama. Het noodplan is zo opgezet dat het de scheidslijnen tussen verschillende instanties, staten, landen en jurispendenties makkelijk kan overschrijden.

Beeld uit de film War Games (1983), waarin een tiener inbreekt in de computersystemen van het het Amerikaanse leger. (Screenshot)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.