Overheid gaf maar 10 procent terug van oorlogskunst

De Nederlandse overheid heeft tussen 1945 en 1952 slechts voor 1,7 miljoen gulden aan 'oorlogskunst' aan de oorspronkelijke eigenaren teruggegeven....

Van onze verslaggeefster

Lucette ter Borg

AMSTERDAM

Dat blijkt uit een rapport uit 1952, opgesteld door het Bureau Herstelbetaling en Recuperatiegoederen. Het bureau was de opvolger van de Stichting Nederlands Kunstbezit, die tot taak had de door de nazi's geroofde kunst naar Nederland terug te brengen, in beheer te nemen en terug te geven aan de rechtmatige eigenaren. Veel eigenaren zijn in de oorlog omgekomen of waren na 1945 spoorloos.

Uit archiefmateriaal van het Ministerie van Financiën blijkt dat de Stichting Nederlands Kunstbezit haar recuperatietaak voorbeeldig heeft vervuld, maar dat de teruggave aan de eigenaren veel minder voorspoedig verliep. Zo wordt in een directierapport uit 1950 geconcludeerd dat de administratie van de stichting een 'wanorde' was.

Vorige week werd bekend dat de Nederlandse overheid nog 3709 'oorlogskunstwerken' in haar bezit heeft. Van een aantal daarvan is de herkomst onduidelijk.

Zie ook de Voorkant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden