Review

Overdaad aan lichamelijke ongemakken maakt Zalf onsmakelijk

Kirsten van Teijn zingt mooie liedjes, maar vergast het publiek op nogal veel lichamelijke ongemakken. Inhoudelijk is wat Van Teijn te vertellen heeft zwak en nauwelijks onderscheidend.

Joris Henquet
Ze brengt een traditionele vorm van cabaret, met weinig originele conferences over een genant moment bij de apotheek als je een zalfje moet halen voor intieme delen. Beeld Anne van Zantwijk
Ze brengt een traditionele vorm van cabaret, met weinig originele conferences over een genant moment bij de apotheek als je een zalfje moet halen voor intieme delen.Beeld Anne van Zantwijk

Een lichaam vol eczeem, een vaginale schimmel en buikloop in het vliegtuig na je vakantie op Bali. Het zijn nogal veel lichamelijke ongemakken waar cabaretière Kirsten van Teijn tot in detail over vertelt in haar cabaretsolo Zalf. De hoofdmoot wordt gevormd door het eczeem dat haar al sinds haar jeugd parten speelt. De jeuk hiervan vertaalt Van Teijn ook ietwat geforceerd naar het politieke klimaat: mensen zijn bij jeuk geneigd om te krabben, oftewel hun mening rond te tetteren, terwijl zalf smeren, oftewel twijfelen en nadenken, heilzamer is. Zou premier Rutte niet eens openlijk kunnen twijfelen in de Tweede Kamer?

Deze poging om het persoonlijke te verbinden aan het maatschappelijke is op zich lovenswaardig, zoals er meer lovenswaardig is aan de tweede van Van Teijn, die in 2013 de overtuigende winnares was van het Groninger Studenten Cabaretfestival. Ze heeft haar voorstelling zorgvuldig aangekleed en brengt met haar mooie zangstem liedjes in verrassende muziekstijlen als fado en dance, hierbij ondersteund door gitarist Leon Sibum.

Cabaret

Zalf
Door Kirsten van Teijn.
Regie: Annelies Herfst en Jessica Borst.
10/12, Verkadefabriek Den Bosch, Tournee t/m 21/4.

Inhoudelijk is het echter zwak en nauwelijks onderscheidend wat Van Teijn te vertellen heeft. Ze brengt een traditionele vorm van cabaret, met weinig originele conferences over een genant moment bij de apotheek als je een zalfje moet halen voor intieme delen, rare types in de sportschool en een ontgoochelende ervaring waarbij ze als vrijwilliger een bejaarde man gezelschap houdt.

Haar liedjes, waaronder een mooi nummer over een moeizame vader-dochterrelatie, zijn welkome momenten van afwisseling tussen een overdaad aan onsmakelijke anekdoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden