Overal muziek met wifihifi

Op een beetje pc staan duizenden mp3-bestanden. Er komen steeds meer systemen op de markt waarmee die muziek overal in huis beluisterd kan worden....

Door Bard van de Weijer

Menige zolderkamercomputer is in de voorbije jaren gevuld met een flinke muziekcollectie. Volgens een al wat ouder Brits onderzoek staan op de gemiddelde pc een kleine tweeduizend mp3-bestanden (waarvan overigens de helft illegaal gedownload is).

In veel gevallen verkeert deze muziekcollectie in splendid isolation; al kunnen de bestanden worden overgepompt naar een mp3-speler, zodat ze onderweg beluisterd kunnen worden, en op de stereo in de woonkamer. Die oplossing is goedkoop: een kabeltje tussen de speler en de versterker.

Maar er zitten ook nadelen aan. De meeste mp3-spelers hebben geen afstandsbediening (de apart aan te schaffen houder voor de iPod wèl). Ook is het vaak lastig even snel een mooie playlist te maken. Maar het belangrijkste nadeel is dat de muziekcollectie nog steeds aan een vaste locatie verbonden is, terwijl je het liefst de mp3-verzameling overal in huis wilt beluisteren.

Ook daarvoor bestaan oplossingen. Er zijn systemen te koop die gebruik maken van het draadloze thuisnetwerk voor mp3-muziek. Onder meer Logitech, Philips en Apple en Sony hebben zulke systemen voor ‘wifihifi’ (hifi via het draadloze wifinetwerk).

Het bekendste systeem is van het Amerikaanse Sonos. Dit Sonos ‘multi-room music system’ heeft twee belangrijke kenmerken: het is prijzig en het werkt.

Wie ervaring heeft met het opzetten van een draadloos netwerk, weet wat een gedoe dat kan zijn. Om ook nog eens muziek via zo’n netwerk te streamen, moeten alle parameters juist zijn, anders is er al snel sprake van een haperende muziekbeleving. Sonos claimt dat zijn systeem feilloos werkt.

Daartoe maakt het Amerikaanse concern gebruik van een eigen draadloos netwerk, dat dus naast het huisnetwerk bestaat. Het voordeel daarvan is dat de gebruiker zich verre kan houden van alle technische details. Het nadeel is dat alleen componenten van Sonos erop werken.

Wifihifi volgens Sonos begint met de zogenoemde ZoneBridge, die op de router (het apparaat waardoor je met meerdere computers op internet kan) wordt aangesloten en een virtuele brug slaat tussen alle afzonderlijke componenten. Vervolgens wordt de software op de pc geïnstalleerd en worden de ZoneBridge en de pc met – letterlijk – een druk op de knop met elkaar verbonden.

Daarna kan de Sonos-versterker worden gekoppeld aan de Bridge (opnieuw met een druk op de knop) en wordt de afstandsbediening gekoppeld aan de versterker. Daarmee zijn alle onderdelen met elkaar verbonden, en kan de mp3-collectie op de pc via de versterker worden beluisterd. Het aansluiten vergt vijf minuten.

Aardig wordt het echter pas als er meerdere versterkers aan het muzieknetwerk gekoppeld worden, bijvoorbeeld in de keuken. Dan kan tijdens het koken andere muziek beluisterd worden dan in de woonkamer, of, desgewenst, juist dezelfde.

Deze truc kan worden herhaald op het toilet, in de tienerkamer, de sauna, de tuin en het washok op zolder. Het Sonos-netwerk kan in totaal 32 kamers bedienen. Overigens kunnen maximaal zestien tracks gelijktijdig in diverse ruimten worden afgespeeld.

Dat is de theorie. Of zestien tracks tegelijk in de praktijk haalbaar is, hebben we niet getest; ons ‘netwerk’ bleef beperkt tot twee zogenoemde zones. En dan blijkt al dat de praktijk soms weerbarstig is. Het dikke vinexbeton van onze woning maakte bijvoorbeeld de zolderverdieping al onbereikbaar voor de Bridge van Sonos, die beneden in de meterkast stond.

Daar is een oplossing voor, zegt Sonos: zet op de tweede verdieping een extra Bridge, die een virtuele brug slaat tussen de meterkast en de zolderkamer. Werkt geheid, al kost het wel weer 99 euro extra.

Verder werkte het systeem vlekkeloos. Alleen bij het zogenoemde flac-formaat (een niet-gecomprimeerd geluidsformaat van hoge kwaliteit) kwam de muziek soms schokkerig of helemaal niet door.

Het aardige aan het Sonos-systeem is dat een iPhone of iPod Touch kan dienen als afstandsbediening, waardoor niet voor elke kamer een aparte (kostbare) afstandsbediening aangeschaft hoeft te worden.

Een nadeel is de prijs. Een basisset, bestaande uit Zoneplayer die kan worden aangesloten op een bestaande versterker, plus een Zoneplayer met een ingebouwde versterker en een afstandsbediening waarmee de mp3-bestanden op de computer kunnen worden geselecteerd, kost net geen 1.000 euro. Om het systeem draadloos te laten werken, is nog een aparte Zonebridge (99 euro) nodig.

Vanaf volgende week is ook een ‘instapmodel’ beschikbaar, de ZonePlayer S5, een wifiluidsprekersysteem met vijf speakers, die in elke kamer geïnstalleerd kan worden. Dit eenvoudiger systeem kost 399 euro en moet worden bediend met een iPhone of iPod Touch.

Er is nog een nadeel: de thuis-pc moet altijd aan moet blijven staan om de muziekcollectie te kunnen benaderen. Voor iedereen die gewend is zijn computer na gebruik uit te schakelen, betekent dat een hogere elektriciteitsrekening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden