Over spanningsverschilletjes en koperdraad

Twee maal zo groot als een simpele postzegel van 39 eurocent is de Life-maxx-sticker, iets dikker en vijftig maal zo duur....

Sciencefiction is het. De sticker moet op een mobiele telefoon worden geplakt. Daar neutraliseert het plakkertje, met daarin een dun 8-vormig koperen draadje van nog geen eurocent, gsm-straling. Straling waarvan de Gezondheidsraad vorige week stelde dat blootstelling geen verhoogd tumorrisico oplevert.

De koperen acht komt uit het alternatieve circuit der wichelroedelopers. Zij gebruiken zo'n achtvorm om aardstraling te neutraliseren. De sticker doet hetzelfde. Die garandeert dat gsm-straling niet door naar het lichaam stroomt, steltLife8. De eerste drie dagen met zo'n plakker, waarschuwt Life8, zijn er mogelijk afkickverschijnselen: hoofdpijn en onrustig slapen.

De proef op de som is thuis snel genomen, met een eveneens alternatief apparaatje. Met de elektro-smogmeter van het Engelse bedrijf SensoryPerspective is straling op te sporen van looptelefoons en gsm's. De supergevoelige radio-ontvanger zet minieme zendsignalen van een looptelefoon of gsm om in angstaanjagende geluiden: piepen en harde tikken.

En dan blijkt dat de Life-maxx niet doet wat de producent claimt. Of er nu een sticker op zit of niet, het radiootje blijft even irritant piepen in de buurt van een gsm.

Importeur Life8 Europe baseert zich op twee summiere Franse onderzoekjes. Die zijn gedaan in opdracht van de Franse uitvinder die zijn vinding in een vijftal octrooien heeft neergelegd - als koperen acht (januari 2003) en daarna als dubbel uitgevoerd hartje.

Een van de studietjes is gedaan door een bioloog van de universiteit van Tours. Die toont echter alleen aan dat de kurkentrekkerregel (richting magneetveld, inductie van stroom) - al gauw een eeuw oud - nog steeds klopt, ook voor een koperen acht (twee maal zelfs, in elke ring).

Dit geeft een lokale faseverschuiving. Maar dat die vervolgens geplakt op een gsm tot neutralisering en afscherming van het zendsignaal leidt, toont de goede man niet aan.

Integendeel. Ook het tweede, nog vagere onderzoekje biedt geen houvast voor de Life-maxx-claim. Dat werk is gedaan door een acupuncturist die op lichaamsmeridianen in de hand van vier gsm-bellers spanninkjes heeft gemeten tussen naaldjes. Natuurgenezers gebruiken die (discutabele) techniek om niet-functionerende organen op te sporen. Uit metingen van de acupuncturist blijkt dat bepaalde spanningen (afhankelijk van de frequentie) iets afnemen met een Life-maxx-sticker op de telefoon.

Bij elke vrijwilliger (van maar drie zijn resultaten vermeld) werden iets verschillende spanninkjes gemeten, die vervolgens een klein beetje veranderen als er een mobiele telefoon in de buurt kwam. Maar of die gsm misschien stoorsignalen geeft, of dat zweet een rol speelt, of dat het effect is toe te schrijven aan de sticker, is niet uitgezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden