recensietheater

Over Laatste Paar Dagen hangt een voile van timide genegenheid en overwonnen argwaan (vier sterren)

Een terminaal zieke man en een jonge verpleegkundige: gevaarlijk terrein, maar het wordt een juweel van een voorstelling.

Laatste Paar DagenBeeld Martijn Beekman

Het lijkt wel een kamer in een mortuarium – zo kil en kaal. Middenin staat een bed met daarop een man onder een laken. Als even later een opgewekte verpleegkundige langs komt, blijkt het een ziekenhuis te zijn. Maar ook daar is de dood niet ver weg. De man is terminaal ziek, de verpleegkundige zal hem in die laatste fase verzorgen. Hij oud en op, zij veel jonger, mooi en vol levenslust. Tussen hen bloeit iets moois, met als achtergrond de dood – in het begin van deze romance ligt het eind al besloten.

Esther Scheldwacht schreef de tekst van Laatste paar dagen, en zelf speelt ze de verpleegster Angelina (Engeltje); Kees Hulst is de zieke man, Rein. Met zo’n ontmoeting als uitgangspunt ligt al snel te veel sentiment op de loer, maar beide spelers maken er een juweel van een voorstelling van. Dat komt vooral omdat in de tekst alledaagsheid wordt gecombineerd met romantische fantasieën. De man steekt met zijn versierpogingen meteen van wal – wat heeft hij te verliezen?– zij verandert aarzelend van professioneel naar invoelend. Samen trekken ze ten strijde tegen de doodsangst.

Laatste Paar DagenBeeld Martijn Beekman

Tussen de scènes door zijn er soms angstaanjagende overgangen en vervreemdende muziekflarden die het realisme terecht onderbreken. Even dreigt het een beetje plat te worden (een erectie onder het doodslaken als hij door haar gewassen wordt), maar ook dan neemt de tekst net op tijd de juiste afslag, waardoor Laatste paar dagen gespeend blijft van ongewenste pikanterieën.

Integendeel: over de hele voorstelling hangt een voile van timide genegenheid en overwonnen argwaan. Tegen het eind is er ook nog een mooie bijrol voor de langharige teckel Tasje, die onverschrokken likkend zijn liefde laat blijken.

Theater

Laatste paar dagen 

Esther Scheldwacht (Alles voor de Kunsten)

Eindregie Daria Bukvic

Gezien 10 oktober in het Cool Theater te Heerhugowaard

Tournee

Laatste Paar DagenBeeld Martijn Beekman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden