Over engelen, goden en helden

Nederland is een unieke kinderbijbel rijker

Lenteren Pjotr

Geloven vergelijken is hot. Niet alleen in de Tweede Kamer, maar ook op internet. Zie bijvoorbeeld het project www.bijbelenkoran.nl, waarin de twee heilige boeken broederlijk naast elkaar staan. Wie echter denkt dat het net zo eenvoudig is om in ons kinderbijbelrijke landje ook zoiets uit de kast te kunnen trekken voor het nageslacht, heeft het mis.

Dat ontdekte journaliste en theologe Janny van der Molen, die haar gezin naast Jezus ook wilde laten kennismaken met Mohammed, Mozes, Boeddha en Brahma. Een allesomvattend boek vond ze niet, dus ze besloot het maar zelf te schrijven. Resultaat: het verdienstelijke Over engelen, goden en helden.

Goed, Van der Molen is duidelijk nog lang geen groot kinderboekenauteur. De verhalen zijn wel erg op de hurken geschreven, met een tuttig 'weten jullie nog?'-toontje en soms een al te populaire uithaal. De Joden blijken dan bijvoorbeeld ineens van alles 'voor elkaar te kunnen boksen'. Vreselijk. Maar belangrijker is dat Van der Molen, geholpen door gezaghebbende deskundigen, een zeer geslaagde selectie wist te maken waarin - ook voor kinderen - duidelijk wordt dat er behalve grote overeenkomsten interessante verschillen zijn tussen de wereldreligies en -stromingen.

Vooral het verschil in sfeer valt op. De gelukslessen van Boeddha en de wijze vergelijkingen van Jezus en Mohammed staan in schril contrast met de koningsdrama's vol wraak en vergelding van de Tora en sprookjesachtige, bijna kluchtige hindoe-verhalen. Het boek is spannend en afwisselend, al was het maar doordat het Joodse, christelijke en islamitische geloof het stokje van elkaar overpakken en zo één groot doorlopend verhaal vormen. Zo kan het dus ook.

Jammer is dat Over engelen, goden en helden in al zijn uitgebreidheid zo abstract blijft. Het boek biedt na driehonderd kleurrijke bladzijden nauwelijks antwoorden op de concrete vragen waar kinderen mee thuis kunnen komen na een dag in de multiculturele klas.

Waarom eten islamitische en Joodse kinderen geen varkensvlees? Wat betekenen Suikerfeest en slachtfeest? Hoe wordt Pesach gevierd? Hoe is het om op te groeien in een klassiek Joods gezin? Wat is kosjer, wat is halal? Waarom vieren traditionele christenen kerst zonder kerstman? Wat voor belangrijke feesten hebben de hindoes eigenlijk? Kortom: wat betekent het in het leven van alledag om van een bepaald geloof te zijn? Op zulke vragen geeft dit boek niet of nauwelijks antwoord. En dat had best gekund, zonder afbreuk te doen aan de verstandige keus om er in de eerste plaats een verhalenboek van te maken.

Dat neemt niet weg dat Over engelen, goden en helden een grote leemte vult en alleen al daarom een prominente plek in elke moderne klassen- of schoolbibliotheek verdient als naslagwerk en voorleesboek. Bijvoorbeeld rond de feestdagen. Want als het in een kinderboek kan, kan het ook op straat. Mag je hopen. Dit boek vormt in elk geval een goed en gezond uitgangspunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden