Over en sluiten
'Een feilloze verbinding, zou ik zeggen. Over en sluiten maar.' Met die rituele slotzin uit het ouderwetse walkie-talkieverkeer beëindigde A....
Van onze verslaggever
René Bogaarts
ZWOLLE
Driedonks, directeur Telecom en Post op het ministerie van Verkeer en Waterstaat, had gisteren 'het zenuwcentrum van CasTels geoptimaliseerde netwerk' moeten openen via een indrukwekkende videoverbinding met Groningen. Maar waar CasTel-directeur directeur R. Hoogstraaten 's nachts van gedroomd had, kwam uit: op het moment suprême werkte het uitentreuren geteste systeem niet. Driedonks moest zich behelpen met een telefoon.
'Wij zijn bezig een meer dan serieuze concurrent van PTT Telecom te worden', pochte Hoogstraaten vijf minuten tevoren. CasTel voorziet zijn 700 duizend klanten al jaren van radio- en televisiesignalen, maar het bedrijf studeert op video-bewaking en bejaardenalarmering. Sinds enkele maanden worden telecommunicatiediensten geleverd aan bedrijven uit de regio. En als de Nederlandse markt vanaf 1 juli volledig wordt geliberaliseerd, kunnen ook particulieren leuke dingen van CasTel verwachten.
'Een enthousiaste club commerciële mensen' had Edons hoogste baas, C. Witvliet, de groep van Hoogstraaten genoemd. 'Een aparte business-unit die beseft dat er geld verdiend moet worden.'
In zijn speech had Witvliet uitgelegd hoe de 'vleesgeworden bureaucraten' van het energiebedrijf telefonie in de schoot geworpen hadden gekregen. Als een man die de ochtend na de huwelijksnacht merkt dat zijn vrouw ook een poffertjeskraam heeft ingebracht, en enkele weken later door de burgemeester wordt opgeroepen om bij de dorpskermis het monopolie van de patatbakker te breken.
In het begin van de jaren tachtig waren de gasbedrijven, die tijd over hadden na de omschakeling op aardgas, begonnen met de aanleg van kabeltelevisienetten. Door de schaalvergroting in de energiesector, kwamen deze netten uiteindelijk in handen van de elektriciteitsbedrijven. Enkele jaren geleden vroeg toenmalig minister Maij-Weggen van Verkeer en Waterstaat de sector om ook telecommunicatie te gaan leveren. 'En zo'n verzoek leg je niet naast je neer', aldus Witvliet.
In een wat doorzichtige poging zijn positie volledig uit te nutten, merkte Witvliet op dat de overheid medeverantwoordelijk was voor de ontwikkelingen. Hij doelde op de vraag van de in Enertel samenwerkende energiebedrijven om een licentie te krijgen voor mobiele telefonie. Dit najaar worden twee van dergelijke licenties geveild. Dat was een dubbele tegenvaller. Er zal flink voor betaald moeten worden en er komt ook een concurrent.
Witvliet had zijn speech geschreven in de veronderstelling dat minister Jorritsma de openingsceremonie in Zwolle zou verrichten, maar zij moest gisteren in de Tweede Kamer haar plannen verdedigen. Daar had zij een nieuwe verrassing voor Hoogstraaten in petto: als het aan haar ligt, zullen nieuwkomers als CasTel en Enertel ook moeten meebetalen aan de dienst die toezicht houdt op telecom.
CasTel loopt, samen met met het Haags/Utrechtse Casema en het Amsterdamse A 2000, voorop als het gaat om telecommunicatiediensten. De afgelopen jaren heeft het al 500 miljoen in modernisering van zijn net geïnvesteerd.
In de loop van dit jaar zal CasTel de particulieren in zijn regio trachten weg te lokken bij PTT Telecom. Door een viercijferige code in te tikken voordat een PTT-nummer wordt ingetoetst, wordt het gesprek zoveel mogelijk via het CasTel-net geleid. Dat begint bij internationaal bellen, maar zal spoedig worden uitgebreid tot telefoneren binnen Nederland.
Vier extra cijfers vinden de nieuwkomers wat al te veel, maar wat hen nog meer dwars zit is het feit dat 'hun' verkeer pas diep in het PTT-net wordt omgeleid.
'Dat betekent dat wij een hele hoop nieuwe diensten die we in petto hebben, nog niet kunnen aanbieden', mopperde A. Ketelaars, directeur van Enertel. 'Daar zal ik Driedonks direct even op aanspreken.'
Klanten die beeldcontact willen leggen, zoals Driedonks gisterochtend, zullen daar wel hun gedachten over hebben.