BladBicycling

Over de Tour die je in bed wint en een schuurtje als pijnspelonk

Wat is lezenswaardig deze week? Bicycling brengt een eerbetoon aan Joop Zoetemelk.

null Beeld

Het zijn dezer dagen niet de meest geliefde medeburgers, wielrenners. Dat komt doordat ze vaak met hoge snelheid passeren, in groepjes, en schreeuwen dat ze eraan komen en dat jij opzij moet, want op de fietsen van wielrenners zit geen bel.

Ze zijn niet allemaal zo. Onder de kop ‘Andere werkelijkheid’ beschrijft journalist Erik van Lakerveld in het wielertijdschrift Bicycling zijn leven op de fiets. Van Lakerveld bleef keurig thuis. In zijn schuurtje maakte hij ’s avonds op zijn zogenaamde fietstrainer virtuele ritten, met een laptop voor zijn neus.

Hij sjeesde door Londen, New York of Innsbruck ‘en door het fictieve land Watopia, waar je niet alleen door berg en dal kunt koersen, maar zelfs door vulkanen en onder water’. De slotsom: ‘Mijn schuurtje is mijn bubbel, mijn pijnspelonk, en ik ben er volmaakt gelukkig’. Zo kan het dus ook.

Vrijdag zou de Tour de France zijn begonnen, in Nice. Aanleiding genoeg om een foto van Joop Zoetemelk op de cover te zetten. Hij won de Tour veertig jaar geleden. Wiep Idzenga reconstrueerde de machtsgreep van Joop, ploegleider Peter Post en TI-Raleigh.

Uit het boek Joop Zoetemelk – Ongezien van Jacob Bergsma, Joop Holthausen en Peter Ouwerkerk werden twee stukken overgenomen. Teleurstellend: de uitspraak ‘de Tour win je in bed’ is oorspronkelijk niet van Zoetemelk, maar van zijn ploegleider bij de amateurs, Herman Krott.

Ook het befaamde ‘Parijs is nog ver’ verliest helaas veel van zijn glans. ‘Als ik aan de leiding stond, temperde ik dat we nog niet in Parijs wáren. Er kan nog veel gebeuren. Dat werd in de pers dan verkort tot ‘Parijs is nog ver’.

In Bicycling rijden heden, verleden, profs en amateurs samen op. In de laatste categorie treffen we muzikant Jan Willem Roy aan, beter bekend als JW Roy. Ooit was hij een getalenteerde wielrenner, maar zijn carrière kwam niet van de grond. ‘Ik was (…) lui. Ik was de Royston Drenthe van het wielrennen. Drinken, roken, dat moest kunnen.’

Ook de hoofdredacteur van Bicycling, oud-prof Laurens ten Dam, tegenwoordig ‘broodavonturier’, betoont Zoetemelk eer. In zijn column kijkt hij vooruit, naar de Tour de France. Op 29 augustus gaat de 107de editie van start.

Van Dam kan het niet laten nog zo’n versleten, maar heerlijke klassieker van stal te halen: ‘De Tour wacht op niemand, maar hij laat zelf dit jaar wel op zich wachten.’ Joop Zoetemelk had het gezegd kunnen hebben, min of meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden