RecensieTheater

Over de natuur van de dingen is een gestileerde vertelling over de discrepantie tussen geborgenheid en de wens weg te willen zweven (drie sterren)

Stemmen in de nacht. Zo begint de voorstelling Over de natuur van de dingen. Tastende stemmen in het donker, timide mensen die elkaar proberen te bereiken. Bijvoorbeeld een vader en een dochter en een astronaut die contact zoekt met de aarde onder hem.

Beeld uit Over de natuur van de dingen Beeld Menno van der Meulen
Beeld uit Over de natuur van de dingenBeeld Menno van der Meulen

Deze nieuwe voorstelling van Zuidelijk Toneel en De Nieuwe Oost in Arnhem is een kleine, liefdevolle en soms iets te ongrijpbare poëtische vertelling over onthecht zijn. Het raamwerk is een nachtelijk radioprogramma waarin de luisteraars met hun sores kunnen inbellen. Het publiek luistert in het halfduister naar stemmen die eenzaamheid fluisteren.

Vandaaruit ontstaan langzaam de contouren van herkenbare personages. Het meisje dat net is geslaagd voor haar eindexamen en de wijde wereld in wil; haar vader die achterblijft. Zijn vrouw, haar moeder, is overleden – een gemis dat hij probeert te verwerken door zijn tuin te verzorgen. Aandoenlijk is de beschrijving van hoe hij de juiste boom probeert te planten.

Op het grote vierkante speelvlak gaat af en toe de lichtinstallatie naar beneden – meer effect heeft deze tekst van Lowie van Oers, in regie van Suze Milius, niet nodig. Het noopt tot aandachtig luisteren en onderlinge verbanden proberen te leggen. Van Oers zelf speelt de vader, Eva Zwart en Roel Swanenberg zijn de andere acteurs die elkaar vinden in ingetogen toneelspel.

‘Het leven is geen krentenbol’, wordt er op een gegeven moment gezegd. Het is de toegankelijkste tekst in een verder fraai gestileerde vertelling over de discrepantie tussen geborgenheid en de wens weg te willen zweven van het aardse getob.

Over de natuur van de dingen van Lowie van Oers door Zuidelijk Toneel & De Nieuwe Oost, regie Suze Milius. Gezien 14/11, Theater aan de Rijn Arnhem. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden